Slivkový lekvár

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 223 slov
Počet zobrazení: 329
Tlačení: 37
Uložení: 35

Slivkový lekvár

50 l – 70 l odkôstkovaných sliviek

1- 2 kg cukru

masť alebo maslo

Deň predtým, ako sa mal variť lekvár, slivky sa striasli zo stromu, aby ich bolo čo najviac. Očistili sa, umyli, odkôstkovali, dali do vo veľkých hrncov, aby bolo všetko pripravené. Obyčajne to robila celá rodina. Skoro ráno sa pripravil veľký kotol, vymastil sa maslom, aby lekvár neprihorel. Očistené slivky sa vysypali do kotla, dali na oheň a veľkou drevenou varechou sa miešalo, kým sa slivky nerozpustili na šťavu, ktorá sa potom varila aj 3 - 4 hodiny podľa množstva sliviek.

Ak ich bolo veľa, tak sa postupne pridávali do vriacej zmesi. Varilo sa tak dlho, kým sa všetka voda nevyparila a šťava zhustla na lekvár. Pri miešaní, varení sa striedalo viac ľudí, hlavne keď už lekvár hustol. Ten bol hotový vtedy, keď sa udržal na vareche. Tesne pred koncom varenia sa pridal cukor, podľa chuti a sladkosti sliviek sa dalo potrebné množstvo. Asi 10 minút to spolu povrelo, kotol s lekvárom sa zložil z ohňa a slivkový lekvár bol hotový.

Potom sa už len nakladal do suchých fliaš, uložil na suché miesto na pec, sporák, aby sa urobila šupka, a až potom sa uzavrel, obyčajne celofánom. Deti pobehovali celý deň okolo kotla a ochutnávali, lízali lekvár priamo z kotla. Veď slivkový lekvár sa varil len raz v roku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Popročské jedlá starých materí



Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu