Džemy (čerešňový, malinový, černicový, ríbezľový...)
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 091
Uložení: 46
Džemy (čerešňový, malinový, černicový, ríbezľový...)
2 l šťavy z daného ovocia
1 kg – 2 kg kryštálového cukruUmyté, očistené a kôstok zbavené čerešne, višne alebo marhule zomelieme na mäsovom mlynčeku. Černice, maliny alebo ríbezle prelisujeme na ovocnom mlynčeku. Získanú šťavu dáme do väčšieho hrnca, pridáme cukor, dobre premiešame a necháme postať niekoľko hodín, aby sa cukor dobre rozpustil. Občas zmes premiešame.
Niekedy je dobre nechať stáť zmes od večera do rána. Potom ju varíme po malých dávkach (4 – 5 naberačiek) v 2 – 3 plytkých nádobách, aby sa voda rýchlejšie odparovala. Treba pritom stáť a priebežne to miešať, aby hmota neprihárala. Tá postupne hustne a mení farbu. Miešame dovtedy, kým varecha nerobí v hmote „cestičku“.
Takto uvarený lekvár hneď nalievame do pripravených a studenou vodou vypláchnutých pohárov, zavrieme viečkom a otočíme dnom hore. Necháme vychladnúť, otočíme ich a už nesterilizujeme.
Týmto spôsobom je možné robiť rôzne lekvárové zmesky, podľa toho čo nám práve záhrada poskytne.