Džemy (čerešňový, malinový, černicový, ríbezľový...)

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 157 slov
Počet zobrazení: 728
Tlačení: 39
Uložení: 36

Džemy (čerešňový, malinový, černicový, ríbezľový...)

2 l šťavy z daného ovocia

1 kg – 2 kg kryštálového cukru

Umyté, očistené a kôstok zbavené čerešne, višne alebo marhule zomelieme na mäsovom mlynčeku. Černice, maliny alebo ríbezle prelisujeme na ovocnom mlynčeku. Získanú šťavu dáme do väčšieho hrnca, pridáme cukor, dobre premiešame a necháme postať niekoľko hodín, aby sa cukor dobre rozpustil. Občas zmes premiešame.

Niekedy je dobre nechať stáť zmes od večera do rána. Potom ju varíme po malých dávkach (4 – 5 naberačiek) v 2 – 3 plytkých nádobách, aby sa voda rýchlejšie odparovala. Treba pritom stáť a priebežne to miešať, aby hmota neprihárala. Tá postupne hustne a mení farbu. Miešame dovtedy, kým varecha nerobí v hmote „cestičku“.

Takto uvarený lekvár hneď nalievame do pripravených a studenou vodou vypláchnutých pohárov, zavrieme viečkom a otočíme dnom hore. Necháme vychladnúť, otočíme ich a už nesterilizujeme.

Týmto spôsobom je možné robiť rôzne lekvárové zmesky, podľa toho čo nám práve záhrada poskytne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Popročské jedlá starých materí

Diskusia: Džemy (čerešňový, malinový, černicový, ríbezľový...)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu