Kyslá kapusta
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 581
Uložení: 41
Kyslá kapusta
50 kg kapusty
0,5 kg soli
2- 3 kg cibule
1 kg jabĺk
1 bal. deko
2-3 vňate kôpru
1 bal. bobkového listu
1 koreň chrenu
1 bal. čierne korenie
1 ks malej cvikly
1 bal. nové korenie
Deň pred nakladaním si pripravíme sud tak, že ho zalejeme vriacou vodou a dobre vydenzifikujeme. Vrchné listy z kapusty očistíme, zopár necháme na spodok do suda a na vrch, vyrežeme hlúbiky.
Taktiež očistíme cibuľu a jablká, ktoré porežeme na malé kúsky. Na hoblíku porežeme kapustu a cibuľu a dáme do väčšej nádoby (koryta). V miske rozmiešame jablká, soľ, deko, korenie a bobkový list a touto zmesou posypeme kapustu, aby pustila šťavu.
Do čistého suda dáme naspodok zopár kapustových listov, kôpor, chren, cviklu a pridávame po trochu kapusty. Dobre ju zašliapeme a postupne pridávame ďalšiu kapustu, poriadne ju zatlačíme a takto pravidelne striedame vrstvy, až kým nie je plný sud. Ak je veľa šťavy, môžeme ju odobrať zo suda.
Nakoniec prikryjeme vrch kapustovými listami a zaťažíme. Takto necháme kvasiť aspoň 3-4 týždne na teplom mieste. Keď je kapusta dobre vykvasená, tak ju odložíme na tmavé a suché miesto do pivnice. Kyslá kapusta je takto uskladnená a pripravená na použitie počas celej zimy a vydrží nám dlho až do neskorej jari, alebo ak sa nezje, tak aj do konca leta.