Kyslá kapusta

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 220 slov
Počet zobrazení: 513
Tlačení: 39
Uložení: 34

Kyslá kapusta

50 kg kapusty

0,5 kg soli

2- 3 kg cibule

1 kg jabĺk

1 bal. deko

2-3 vňate kôpru

1 bal. bobkového listu

1 koreň chrenu

1 bal. čierne korenie

1 ks malej cvikly

1 bal. nové korenie

Deň pred nakladaním si pripravíme sud tak, že ho zalejeme vriacou vodou a dobre vydenzifikujeme. Vrchné listy z kapusty očistíme, zopár necháme na spodok do suda a na vrch, vyrežeme hlúbiky.

Taktiež očistíme cibuľu a jablká, ktoré porežeme na malé kúsky. Na hoblíku porežeme kapustu a cibuľu a dáme do väčšej nádoby (koryta). V miske rozmiešame jablká, soľ, deko, korenie a bobkový list a touto zmesou posypeme kapustu, aby pustila šťavu.

Do čistého suda dáme naspodok zopár kapustových listov, kôpor, chren, cviklu a pridávame po trochu kapusty. Dobre ju zašliapeme a postupne pridávame ďalšiu kapustu, poriadne ju zatlačíme a takto pravidelne striedame vrstvy, až kým nie je plný sud. Ak je veľa šťavy, môžeme ju odobrať zo suda.

Nakoniec prikryjeme vrch kapustovými listami a zaťažíme. Takto necháme kvasiť aspoň 3-4 týždne na teplom mieste. Keď je kapusta dobre vykvasená, tak ju odložíme na tmavé a suché miesto do pivnice. Kyslá kapusta je takto uskladnená a pripravená na použitie počas celej zimy a vydrží nám dlho až do neskorej jari, alebo ak sa nezje, tak aj do konca leta.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Popročské jedlá starých materí



Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu