Sušené šípky (šípkový čaj)
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 875
Uložení: 39
Sušené šípky (šípkový čaj)
Pri prechádzke jesennou prírodou si nazbierame šípky, umyjeme pod tečúcou vodou a necháme uschnúť na utierke. Potom ich pomelieme alebo nasekáme v mixéri, rozložíme na plytký plech s papierom na pečenie a necháme do druhého dňa voľne sušiť pri izbovej teplote. Potom dosušíme v rúre pri teplote do 50°C pri otvorených dvierkach aspoň hodinu, kým šípky nezblednú a nestvrdnú. Potom ich necháme vychladnúť, uskladníme do pohárov a zatvoríme. Takto sú hotové k príprave zdravého a chutného šípkového čaju.
Jednu čajovú lyžičku sušených šípok zalejeme horúcou vodou a necháme prikryté vylúhovať 10 -15 minút. Potom premiešame, precedíme cez husté sitko a dochutíme medom.
V našich okolitých lesoch rástlo i mnoho lesných plodov, ktoré ľudia zbierali pre vlastné potreby. Najmä v jeseni sa zbierali „kozáre“ (huby), ktoré sa sušili, aby bolo čo v zime dať do polievky „kozárovej juchy“. Taktiež sa zbierali a sušili „ borovnica“ (čučoriedky).