Sirec (hrudka syra z vajíčok)

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 195 slov
Počet zobrazení: 742
Tlačení: 35
Uložení: 34

SIREC (hrudka syra z vajíčok)

  • 5-7 vajíčok
  • 1 l mlieka štipka soli
  • 2 – 3 PL kryštálového cukru

Vajíčka rozšľaháme v trochu mlieka (asi 2 dcl), pridáme podľa chuti soľ a cukor. Zvyšné mlieko dáme prevariť. Keď začne vrieť, vylejeme doň rozšľahané vajíčka a za stáleho miešania, aby neprihorelo, uvedieme zmes do varu. Keď sa nám vytvára hustá konzistencia, zrážajú sa hrudky syra, zmes scedíme na plienku alebo gázu. Všetko dobre pritlačíme, vytvoríme guľovitú hrudku, ktorú zaviažeme špagátom a necháme odkvapkať niekoľko hodín. Potom odkvapkanú hrudku syra rozbalíme a „sirec“ je hotový.

Podľa farby vajíčok je krásne žltý. Na Veľkú noc sa potom s ostatnými jedlami dáva do košíka a skoro ráno sa ide posvätiť do kostola.

Na Ondreja (30. novembra) sa vari najdlhšie udržala tradícia varenia cukru. Predvečer sa dievčatá zídu, zoberú drevený košík a idú k známym chlapcom po drevo, ktoré budú večer potrebovať na varenie cukru. Aj keď sa tento cukor vlastne varí, voláme ho „pečený cukor“ a nemá v širokom okolí žiadnu konkurenciu. Je preto jedinečný, náš originálny poprocký pečený cukor. Niekedy sa varil aj na Luciu (13. decembra). V minulosti sa balil do papierikov a bol ozdobou na vianočnom stromčeku ako dnešné salónky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Popročské jedlá starých materí



Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.035 s.
Zavrieť reklamu