Pečený cukor

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 168 slov
Počet zobrazení: 745
Tlačení: 50
Uložení: 36

Pečený cukor

1 kg kryštálového cukru,

pol litra mlieka,

200-250 g masla,

hrsť orechov,

1-2 PL kakao

Do väčšieho hrnca vysypeme cukor a zalejeme mliekom tak, aby pokrylo vrstvu cukru. Občas miešame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes uvediem do varu a za stáleho miešania dávame pozor, aby nám cukor nevykypel. Varíme asi 1 hodinu. Pred koncom varenia pridáme orechy a kakao, ak chceme, môžeme pridať aj trochu rumu.

Keď sa pri miešaní vytvára brázda, cukor odstavíme z ohňa, pridáme maslo a poriadne ešte vymiešame na chladnom mieste, aby bol jemný a rozpustný na jazyku. Keď začne hustnúť, tak ho vylejeme na maslom vymastený plech a necháme stvrdnúť a vychladnúť. Po vychladnutí „pečený cukor“ pokrájame na malé kúsky a môžeme ho podávať hosťom ku káve.

Na Vianoce sa u nás k štedrej večeri pripravovala, aj stále pripravuje, tradične známa

„lokša s makom“ a na stole nesmeli chýbať ani doma pečené „oštije“ (oplátky). Tie sa najprv piekli iba na fare, neskôr vo viacerých rodinách.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Popročské jedlá starých materí



Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu