Pečený cukor
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 745
Uložení: 36
Pečený cukor
1 kg kryštálového cukru,
pol litra mlieka,
200-250 g masla,
hrsť orechov,
1-2 PL kakao
Do väčšieho hrnca vysypeme cukor a zalejeme mliekom tak, aby pokrylo vrstvu cukru. Občas miešame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes uvediem do varu a za stáleho miešania dávame pozor, aby nám cukor nevykypel. Varíme asi 1 hodinu. Pred koncom varenia pridáme orechy a kakao, ak chceme, môžeme pridať aj trochu rumu.
Keď sa pri miešaní vytvára brázda, cukor odstavíme z ohňa, pridáme maslo a poriadne ešte vymiešame na chladnom mieste, aby bol jemný a rozpustný na jazyku. Keď začne hustnúť, tak ho vylejeme na maslom vymastený plech a necháme stvrdnúť a vychladnúť. Po vychladnutí „pečený cukor“ pokrájame na malé kúsky a môžeme ho podávať hosťom ku káve.
Na Vianoce sa u nás k štedrej večeri pripravovala, aj stále pripravuje, tradične známa
„lokša s makom“ a na stole nesmeli chýbať ani doma pečené „oštije“ (oplátky). Tie sa najprv piekli iba na fare, neskôr vo viacerých rodinách.