Oštije (oplátky)

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 261 slov
Počet zobrazení: 414
Tlačení: 36
Uložení: 32

OŠTIJE (oplátky)

0,5 l vody, (mlieka)

200-300g hladkej múky

1 PL kryštálového cukru olej

Z vody a múky sa vypracuje polotuhé vláčne cesto tak, aby neboli žiadne hrudky, pretože by potom nebolo vidieť na „oštijách“ obrázky. Medzitým sa na ohni zohriala železná forma (kliešte) s náboženským motívom, namastila sa olejom a naliala sa do formy 1 PL cesta.

Dobre sa zatlačilo, forma sa dala na mierny oheň do pece (sporáka) a prudko sa upieklo asi 1 sekundu z jednej strany a tak isto rýchlo z druhej strany. Musela byť veľká zručnosť toho, kto piekol „oštije“, pretože musel dávať veľký pozor, aby v kliešťach nezhoreli, ale boli pekné biele.

Po upečení sa kuchynským nožíkom obhorené časti, okraje orezávali. Po vybratí „oštije“ z formy sa potom ešte dôkladne okraje obstrihávali nožnicami. Keď už bolo cesto ku koncu pečenia husté, pridala sa voda. Upečené „oštije“ sa ukladali na papierové servítky a dávali sa na zaťaženie do knihy medzi strany, aby sa neskrivili a aby vychladli. Na druhý deň sa z knihy povyberali a balili sa po 10 kusov. Potom sa už len roznášali po domoch, aby mala každá rodina na vianočný stôl.

Okrem týchto tradičných „oštijí“ sa piekli ešte dva druhy. Cesto sa líšilo iba tým, že namiesto vody sa použilo mlieko. Posledné boli takzvané „sladké oštije“, kde sa do cesta pridala 1 PL kryštálového cukru. Potom sa obidva druhy takisto piekli ako tie prvé. Najväčšiu radosť pri pečení mali deti, ktoré vždy čakali na to, ktoré „oštije“ sa polámu alebo sa pripália, aby ich mohli zjesť. Samozrejme, že najchutnejšie boli „sladké oštije“.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Popročské jedlá starých materí



Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu