Džatky alebo inak fučka, zamyšky

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 154 slov
Počet zobrazení: 420
Tlačení: 42
Uložení: 45

Džatky alebo inak fučka, zamyšky

12 stredne veľkých zemiakov, 2 hrnčeky hrubej múky, voda, maslo, soľ, opražená slanina alebo cibuľa ( cukor )

Zemiaky ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou, osolíme a necháme variť. Tesne pred dovarením vodu zlejeme tak, že časť v zemiakoch necháme, posypeme ich po vrchu múkou a necháme prevrieť. Nemiešame. Odstavíme a múku so zemiakmi tlačidlom na zemiaky spojíme. Lyžicou, ktorú si namáčame vo vode, v ktorej sa varili zemiaky vykrajujeme do misy džatky ( alebo ich vyformujeme v navlhčených rukách, ale uvarená masa je dosť horúca), ktoré na záver polejeme opraženou cibuľou so slaninou a zapíjame kyslým mliekom. Alebo ich polejeme maslom, ocukrujeme + sladké mlieko. Môžeme ich tiež konzumovať s tvarohom, poliate maslom alebo ich premiešame s bryndzou a prelejeme pokrájanou vyškvarenou slaninou. Komu sa tento klasicky postup zdá veľmi zložitý, uvarí zemiaky zaliate vodou po okraj do mäkka, potom pridá cca 1 PL masla, zasype múkou a ešte trochu povarí. Potom dobre vymieša a porcie kaše servíruje obdobne ako džatky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Staré recepty zo zemiakov



Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu