Goja (rómska klobása) alebo inak plnené fľake alebo liptovské droby
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 399
Uložení: 36
Goja (rómska klobása) alebo inak plnené fľake alebo liptovské droby
Rôzne názvy – v podstate rovnaké jedlo: ide bravčové črevá plnené zemiakovou masou. Potrebujete teda bravčové črevá ( kúpite v mäsiarstve ), cca 1 kg zemiakov, 4 strúčiky cesnaku ( alebo podľa chuti i viac ), 1 – 2 cibule, 2 PL hrubej múky a 2 PL hladkej múky, alebo 4 PL polohrubej, soľ, majoránka, mleté čierne korenie, môže byť 1 vajce, nasekané škvarky alebo trocha mletého mäsa
Surové zemiaky nastrúhame s cibuľou, pridáme prelisovaný cesnak, múku, vajce soľ, korenie a majoránku. Ak je masa riedka, môžeme ju zahustiť PL strúhanky, prípadne pridáme trocha mletého mäsa. Alebo do nastrúhaných zemiakov nedávame múku a vajce, primiešame k nim škvarky a nakrájanú cibuľku, opraženú na masti + prelisovaný cesnak, korenie, majoránku a soľ. Plnku dobre premiešame a lyžicou plníme bravčové črevá, nie celkom, iba asi do polovice, lebo ďalšou úpravou hmota zväčší svoj objem a črevá by popraskali. Tvarujeme ľubovoľne dlhé klobásky, ich konce šnúrkou zaviažeme, alebo črevo niekoľkokrát zatočíme. Potom ich pripravujeme dvoma spôsobmi, ktoré sa v zásade neveľmi líšia. Buď klobásky v mise iba obaríme vriacou vodou, vyberieme, na niekoľkých miestach prepichneme, aby pri pečení nepraskli a na štedro omastenom plechu v rozohriatej rúre upečieme dozlatista, pri pečení ich aspoň raz obrátime. Góje pripravíme rovnako, len ich najprv uvaríme a potom ich upečieme v rúre. Ale môžu sa skonzumovať len varené.