Zapekané zemiaky s hubami

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 239 slov
Počet zobrazení: 466
Tlačení: 37
Uložení: 37

Zapekané zemiaky s hubami

1 kg zemiakov, 80 g masla, 1 PL olivového oleja, 400 g húb nakrájaných na plátky ( alebo vopred namočených sušených ), 2 strúčiky cesnaku, 250 ml 18% smotany, 2 šalotky, 1 PL čerstvého tymiánu ( alebo ¼ PL sušeného ), 20 g strúhaného parmezánu, asi 75 g múky  na posypanie: 20 g strúhaného parmezánu + 60 g iného strúhaného syra, 2 PL posekanej pažítky ( alebo ½ PL sušenej ), 1 PL posekaného tymiánu ( alebo ¼ PL sušeného )

Maslo rozohrejeme, pridáme huby a prelisovaný cesnak a za stáleho miešania smažíme cca 8 minút, alebo kým sú huby mäkké a tekutina a vyparila. Zemiaky olúpeme a na tenko nakrájame. V miske zmiešame hubovú zmes, smotanu, posekané šalotky, tymián a strúhaný parmezán. Olejom vymažeme nižšiu zapekaciu misku ( asi 1 ¾ l objemu ). Kolieska zemiakov obalíme v múke, prebytočnú oprášime. Zemiaky naskladáme na dno vymastenej zapekacej nádoby, nalejeme na ne hubovú zmes a posypeme zmesou na posypanie. Tú získame zmiešaním všetkých surovín. Pečieme v rúre, vyhriatej na 180 - 190 °C a pečieme cca 1 hodinu, až sú zemiaky mäkké a povrch chrumkavý. Podávame horúce. Podávame s dobrým šalátom. RADA: parmezán je drahý, môžete ho nahradiť bežným tvrdým syrom, ale aspoň raz si vyskúšajte recept v originály.

Jednoduchší variant: 1 cibuľa, 300 g zemiakov, 250 g húb, 200 ml šľahačkovej smotany, 50 g masla, štipka soli, hrsť nasekanej pažítky - Uvarené kocky zemiakov dáme do pekáčika vymasteného maslom. Huby si osmažíme s cibuľkou na masle, pridáme smotanu, osolíme a zalejeme zemiaky. Upečieme, posypeme pažítkou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu