Vrana a vraňa

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 313 slov
Počet zobrazení: 3 578
Tlačení: 287
Uložení: 296
Vrana a vraňa (Rozprávka)
Bola raz jedna vrana, urobila si hniezdo na vysokom strome a vysedela mladé. Ale na nešťastie prišla okrem jedného mláďaťa o všetky vráňatá.

Keď už to jediné vráňa zmocnelo, zaletela s ním stará vrana na pole, aby ho naučila dobre lietať, potom i myši hľadať, zrno zobkať, aj orechy, ovocie a bobule si nájsť. Keď sa už mladé vráňa malo k svetu, povedala mu vrana:

„Vidím, že krídla máš mocné, preletíš hoc aj krížom-krážom ponad celé Írsko. Ale kým odletíš odo mňa, vypočuj si pozorne moje rady. Ak ma poslúchneš, vyhneš sa nebezpečenstvu a raz budeš i ty múdrou starou vranou."

„Poslúchnem tvoje rady," sľubovalo vráňa, ,,len vrav!" „Nie aby si bola všetečná! Radšej sa drž rozumu, a keď si zháňaš potravu na zemiačnisku alebo zbieraš zrno, vždy dávaj pozor, či sa neblíži človek a či nenesie niečo na pleci alebo v ruke.
Ak áno, radšej chytro odieť, lebo azda má pri sebe pušku a ľahko by ťa mohol zastreliť."

„Dobre, dám si pozor."

„A ešte niečo ti poradím," vravela stará vrana. „Ak si hľadáš potravu na poli alebo na ceste, alebo i na strome a vidíš, že sa k tebe blíži človek, daj si pozor. Keď sa zohne, radšej chytro odieť, lebo azda zdvihol kameň a ľahko by ťa kameňom zabil."

„No dobre," prisvedčilo vráňa, „ale čo ak má človek kameň vo vrecku?"

„Heš, heš!" zvolala stará vrana, „leť do sveta a poletuj nad celým írskom. Už sa vyznáš vo svete lepšie ako ja a si najopatrnejšie vráňa, aké kedy z rodičovského hniezda vyletelo. Ani najprefíkanejší Ír ti cez rozum neprejde."

Vráňa poslúchlo a hneď odletelo. Poletovalo krížom-krážom nad celým Írskom a bolo také šikovné, že sa dožilo vysokej staroby. A od tých čias radia matky v Írsku svojim deťom:

„Nie aby ste boli všetečné, ale radšej sa držte rozumu a buďte opatrné ako vrana!"

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vrana #ja rozpravanie o vranach


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu