O koláčoch Banh Giay a Banh Chung

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 910 slov
Počet zobrazení: 1 810
Tlačení: 213
Uložení: 229
O koláčoch Banh Giay a Banh Chung (Rozprávka)
Kráľ Hung Vuong Šiesty končil svoje vladárenie. Mal dvadsaťdva detí. Nadišiel čas a staručký kráľ sa rozhodol, že kým sa utiahne na zaslúžený odpočinok, odovzdá svoj trón a riadenie ríše niektorému zo svojich synov.

Pretože si chcel z množstva dedičov vybrať toho najlepšieho nástupcu, rozhodol sa, že synov podrobí skúške, ktorá ukáže vlastnosti budúceho vládcu. Zmyslel si, že rozošle mládencov do sveta, vopred im však vydal pokyny.

Cieľ cesty bol veľmi praktický: „Choďte do sveta," povedal kráľ, „a hľadajte na svojich cestách jedlá, a to zvláštne, obľúbené v cudzích krajinách. Prineste mi z nich na ochutnanie. Ten z vás, ktorý sa do roka vráti a donesie najchutnejšie nové jedlo, sa stane mojím nástupcom."

Princovia sa vybrali na cestu na veľkých parádnych i prostejších kočoch, podľa svojho postavenia a veku. Mnohí z nich nepovažovali úlohu za ťažkú a už sa videli na kráľovskom tróne. Iba Lang Lieu, kráľov šestnásty syn, sedel smutný, lebo nedúfal, že bude mať úspech. Bol napoly sirotou, lebo matku stratil v najútlejšom veku. Nemal ani sluhov, ani radcov, musel vystačiť na všetko svojimi vlastnými silami a svojím umom. Bol mladý, nemal nijakých skúseností. Ako by on mohol najlepšie splniť otcovo želanie?

Keď bratia poodchádzali z paláca so svojimi družinami, úbohý Lang Lieu sa utiahol do svojej izby a pohrúžil sa do bezmocných chmúrnych myšlienok.

Raz večer sedel zronenejší ako inokedy. Únava napokon zvíťazila nad trápeniami a mladý princ zaspal hlbokým spánkom. Vo sne sa mu zjavil dobrý duch a povedal mu: „Poznám tvoje starosti a otupnú samotu tvojich mladých rokov. Prišiel som ti pomôcť, aby si aj ty dobre splnil otcovu vôľu. Vieš, že najdôležitejšou ľudskou potravou u nás je ryža? Vezmi teda ryžu, namoč ju do vody, nechaj ju dusiť v pare, potom z nej umies bochník, ktorému daj tvar klenby nebeskej. Pritom nezabudni poďakovať za pomoc, ktorú ti prinesie moja rada. Potom urob druhý koláč, ktorému dáš zasa tvar zeme, a tá, ako hovoria múdri, je štvorhranná2*. Do koláča vlož fazuľu, rozdrvenú v mažiari, slaninu, mäso a cibuľu. Teda všetko, čo predstavuje zvieratstvo a rastlinstvo zemské. Zaviň to všetko do banánových listov, a potom to pomaly var a dus! Tieto dva koláče, zobrazujúce nebo a zem, ponúkni kráľovi, keď zase sa zídete, tvoji bratia a ty. A hore hlavu, princ! Nestrácaj dôveru v samého seba!"

Po týchto slovách duch zmizol.

Nasledujúceho rána pustil sa mladučký princ do práce, aby uskutočnil radu, ktorú dostal takým nezvyčajným spôsobom. Do svojho tajomstva zasvätil starenku, ktorá bola jeho pestúnkou, a začal si zhromažďovať plodiny, ako kázal dobrý duch. Spočiatku bol mladý Lang Lieu neistý, ba až ťarbavý, čoskoro však nadobudol zručnosť a prišiel na najlepší spôsob prípravy. Trpezlivosť pri varení a výborná chuť pripraveného jedla prezradili v ňom majstra kuchárskeho umenia. Pochopil, že odteraz môže pokojne čakať chvíľu, keď bratia predložia starému kráľovi najlepšie jedlá, s ktorými sa stretli, aby ich ochutnal a posúdil.

Očakávaný deň prišiel. Bratia sa po jednom vracali, každý dačo skrýval pred ostatnými. Potom spolu s Lang Lieuom sa postavili pred svojho otca. Naozaj, v hlavnej sieni paláca, kde ich už očakával celý dvor, zjavila sa najväčšia hojnosť a najzaujímavejšia pestrosť zriedkavých a exotických jedál, neznámeho ovocia a rýb z ďalekých morí, ako aj korenie a pochutiny s novou prenikavou vôňou.

Kráľ ochutnával z každého pokrmu, ktorý priniesli, a radil sa s dvornými radcami, ktorí spolu s ním obdivovali všetku tú hojnosť a novoty.

Napokon prišiel na rad koláč z ryže, ktorý pripravil šestnásty syn - a ten si zaraz získal uznanie kráľa Hung Vuonga. Aj radcovia dlho mliaskali jazykmi a uznanlivo pokyvovali hlavami. Koláče, jeden okrúhly a klenutý ako nebo, druhý štvorhranný ako zem, zvíťazili nad ostatnými jedlami zďaleka nielen svojím dôvtipom, ale aj nápadným tvarom. Ostatné pokrmy, prinesené zďaleka, boli pozoruhodné len svojou nezvyčajnosťou. Kto by ich však chcel tu pripravovať, len ťažko by mohol zaobstarať všetko, čo do nich treba. Teda tieto zvláštnosti nepriniesli ozajstný úžitok. Ten priniesli len koláče mladučkého Lang Lieua.

Keď sa šestnásteho princa spýtali na pôvod a výrobu koláčov, Lang Lieu pred celým udiveným dvorom a kráľovskými radcami porozprával o tom, aký bol smutný a malomyseľný, i o obdivuhodnej pomoci, akej sa mu dostalo. Opísal zjavenie súcitného dobrého ducha, ktorý mu poskytol cenné rady. Kráľa priam ohromilo toto priznanie. Zdalo sa mu svedectvom vyššej moci a vytušil, že kráľovské žezlo podľa tohto tajomného vnuknutia mal by prenechať mladšiemu princovi.

Starý kráľ Hung Vuong Šiesty bol dobrý vladár, rozkázal teda svojim ministrom, aby jedlá rozdelili medzi vietnamský ľud. Napokon rozhodol, aby sa okrúhly koláč nazýval Banh Giay, a druhý, štvorhranný, pomenoval Banh Chung. Potom, ako prisľúbil, opustil svoj trón a Lang Lieu sa stal jeho nástupcom.

Odvtedy každoročne v poslednom mesiaci a na sviatky Tet vietnamský ľud robí koláče - a najmä koláč Banh Chung, ktorý je symbolom vďačnosti zemi, ktorá ľudí živí po celý rok.



1* Koláče Banh Giay a Banh Chung sú najobľúbenejšie spomedzi mnohých vietnamských jedál z varenej ryže. Banh Giay má okrúhly, klenutý tvar. Na prvý pohľad sa podobá bielemu jemnému mastnému koláču. Banh Chung má tvar štvorcového balíka a zabalený je do banánových listov, pevne zviazaných povrázkom z na tenko narezaného bambusu. Je to výživné jedlo: pod vrstvou dusenej ryže je vrstva fazule, alebo sa dávajú doň kúsky slaniny či bravčového mäsa, hojne okoreneného a opaprikovaného. Najčastejšie sa robieva na tradičné novoročné sviatky a na sviatok Tet.

2* Starý orientálny názor na nebo a zem, uplatňujúci sa najmä v Číne. Podľa neho nebo malo tvar pologule a zem tvar štvorhranu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu