Kolotoč v Cesenaticu

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 538 slov
Počet zobrazení: 1 879
Tlačení: 217
Uložení: 260
Kolotoč v Cesenaticu (Rozprávka)
Na morské pobrežie, do Cesenatica, prišiel raz kolotoč. Dokopy mal šesť drevených koníkov a šesť červených, značne vyblednutých modernejších autíčok pre deti. Kolotočiar, ktorý ho tlačil vlastnými rukami, bol nenápadný, chudorľavý a zachmúrený a vyzeral ako človek, ktorý sa jeden deň postí a dva dni hladuje. Slovom, istotne to nebol veľký kolotoč, ale deťom prichodil, akoby bol z čokolády, pretože sa od neho nemohli odtrhnúť, obdivovali ho a stoj čo stoj chceli sa na ňom povoziť.

„Vari len nemajú na tom kolotoči med?" vraveli si mamičky. A navrhovali deťom: „Poďme pozrieť na delfíny do bazénu, poďme si sadnúť do cukrárne, tam sú hojdacie stoličky."

Nie! Deti chceli hojdacie koníky!

Raz navečer istý starý pán posadil vnuka do autíčka, vyšiel aj on na kolotoč a sadol si na dreveného koníka. Sedel nepohodlne, pretože mal dlhé nohy, viseli mu až na zem a starý pán sa smial. No len čo chudorľavý človiečik začal krútiť kolotoč, div divúci!, starý pán sa razom ocitol vo výške cesenatického mrakodrapu a jeho koník klusal povetrím, naťahujúc nozdry k mračnám. Starý pán pozrel dolu a videl celý Rím, potom celé Taliansko a potom zemeguľu, ktorá utekala pod koníkovými kopytami a zrazu sa aj zemeguľa zmenila na malý belasý kolotoč, ktorý sa krútil a krútil, ukazujúc ako na glóbuse pevniny a oceány.

„Kam ideme?" opýtal sa starý pán.

Vtom ho predbehol vnúčik sediaci za volantom starého červeného, trochu vyblednutého autíčka, premeneného na kozmický dopravný prostriedok. A za ním v rade sa pohybovali ostatné deti, spokojné a bezpečné na obežnej dráhe, akoby sa bola vyrojila skupina umelých družíc.

Bohvie, kde sa teraz stratil človiečik, čo krútil kolotoč. Avšak ešte stále bolo počuť platňu, ktorá vŕzgala starú odrhovačku: Cačača! Kolotoč sa točil takou rýchlosťou ako platňa.

„V tom bude nejaký podfuk," povedal starý pán. „Ten kolotočiar je istotne dáky čarodejník."

A pomyslel si súčasne: ,Keby sme obehli okolo Zeme tak rýchlo, ako sa točí platňa, dostali by sme sa do Guinessovej knihy rekordov.'

Kozmická karavána letela práve nad Tichým oceánom s množstvom drobných ostrovčekov, nad Austráliou s klokanmi, skákajúcimi na zadných nohách nad južným pólom, kde milióny tučniakov vytŕčali do povetria zvedavé nosy. Ale nestihli ich vôbec porátať, pretože už americkí indiáni dávali dymové signály, už tu boli newyorské mrakodrapy, a už tu bol osamelý mrakodrap, mrakodrap v Cesenaticu. Platňa dohrala. Starý pán sa s úžasom rozhliadol okolo seba. Znovu bol na starom, pokojnom kolotoči na pobreží Jadranského mora a zachmúrený chudorľavý človiečik ho jemne a hladko zastavoval.

Starý pán sa zapotácal, keď schádzal z kolotoča.

„Počujte," volal na kolotočiara. Ale ten nemal kedy počúvať, iné deti obsadili koníky a autíčka, kolotoč sa rozkrútil na ďalšiu cestu okolo Zeme.

„Odpovedzte predsa," opakoval už trocha nazlostený starý pán.

Kolotočiar naňho ani nepozrel. Tlačil kolotoč, kým v pozadí sa mihali veselé tváre detí, hľadajúcich s rozžiarenými očami svojich rodičov.

Že by to bol dáky čarodejník ten človiečik za dva grošíky? že by to bol dáky čarodejnícky kolotoč tá smiešna rozheganá kraksňa, hojdajúca sa za zvuku škaredej odrhovačky: čačača?

„Ech," povedal si starý pán, „bude lepšie, keď o tom nebudem nikomu rozprávať. Možno by sa mi za chrbtom vysmiali alebo by mi povedali: ,Neviete, že vo vašom veku neradno chodiť na kolotoč, pretože môžete dostať závrat?'"

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Kolotoc


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu