O 12 mesiačikoch

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.12.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 600 slov
Počet zobrazení: 8 354
Tlačení: 130
Uložení: 125

O 12 mesiačikoch

Rozprávač: Bolo raz jedno sídlisko. Nebolo veľmi upravené. Paneláky jeden ako druhý a druhý ako prvý. S ulicami to bolo podobne. Raz sa, bolo to práve na Silvestra, keď sa blížila polnoc, stalo toto. Na malom kúsku zeme medzi panelákmi sa objavil ohník a okolo neho sedelo 12 mesiačikov. Ale neboli vôbec milí a usmiati ako v rozprávkach! Naopak, boli nahnevaní, každý sedel riadny kusisko od toho druhého a myslel si: „Načo je tu ešte ktosi okrem mňa! Ja predsa stačím...!“

Január: Ha, mňa majú deti aj tak najradšej! Dávam sneh! Z neho stavajú snehuliakov, guľujú sa, sánkujú, lyžujú, aj na ľade všeličo vystrájajú... Cha, cha, čo ty, taký február! Neraz je tak teplo, že nemáš ani sneh!“

Február: No, len sa rozdrapuj, januárisko! Náhodou, aby si vedel, o mne sa vraví: Ak svieti slnko na Hromnice hojnosť žita a pšenice. A zabudol si, že to o tebe sa hovorí: Ak je v januári Karol Veľký málo ľadový, február to zas napraví, há?!

Marec: Ho-Ho! Čo sa hádate, to mňa majú všetci najradšej! To o mne sa vraví – Jozef – základ jari! To ja som naj kamarát so slnkom, to pri mne začínajú kvitnúť prvé kvety a v marci, na svätého Gregora idú volky zo dvora ! Nechápem, na čo treba vás. A apríl už vôbec! Bláznivý apríl, ha-ha! Bláznivý, bláznivý... veď raz nevie, či mu je zima a či teplo!

Apríl: To je vrchol! Ticho tam! O kom z vás sa hovorí tak pekne ako o mne: Saď zemiaky na Ďura, bude plná pivnica i komora, há? Preto mňa majú deti najradšej, lebo dobrá úroda zemiakov znamená pre ne chutné hranolky!

Máj: Ale, zemiaky, zemiaky, aké prízemné! Až v máji všetko je v kvete, všetko sa veselí, i bača sa teší umytej puteri /pastierska nádoba/. Navyše viem hneď dve remeslá, lebo ak je máj záhradníkom, býva i roľníkom. No, kto z vás toho toľko dokáže ako ja, há?

Jún: No, už mám toho práve dosť! To mňa majú deti najradšej! Končí školský rok a začínajú prázdniny, heč!

Júl: To sa mi snáď zdá! Teraz si to jún povedal, že začínajú prázdniny, ale rozdrapuješ sa, že preto teba majú deti najradšej! Prázdniny sú predsa najradostnejšie v júli! Až vtedy skutočne vypuknú, pch, nie v júni!

August: Tak dosť, júl! Prázdniny sú predsa nádherné v slnečnom ustálenom počasí a také je až v auguste! Stále platí: Severné vetry v auguste prinášajú stále počasie. Takže deti majú najradšej mňa!

September: Ale, nehovor, august, hlúposti! To September je májom jesene. V septembri je v sade ako v máji a naviac ako v raji a Nad májovú záhradu záhrada v septembri je krajšia. Jednoducho: September je krásny ako kvet a ovocie v ňom sladké ako med. Takže mňa majú deti najradšej - pre tú sladkosť!

Október: To je lož! Až v októbri na sv. Lukáše hojnosť chleba a kaše. No a chlieb sa nikdy nezunuje a je najdôležitejší. Tak ako som ja! A mám pritom príjemné počasie, nie ako november - Na svätého Huberta ide teplo do čerta, hahaha.....

November: Tak pozor, pozor, október! Platí: Studený november - zelený máj. Takže tvoje teplo mi je nanič a aj máj by bol bezo mňa nanič. Ja som najdôležitejší!

December: Ticho, ticho, vy tam všetci! Vy ste najdôležitejší? Padnem od smiechu! Ani jeden z vás nie je taký obľúbený ako ja a moje Vianoce s darčekmi! Ja sám vystačím! Jój, keby bol stále december, teda vlastne ja!

Rozprávač: Vtom začal fúkať vetrík a ohník sa rozhorel. Jeho teplo rozohrievalo skrehnuté srdcia mesiačikov stále viac a viac a čo sa nestalo? Zrazu tam sedelo 12 usmievavých mesiačikov. Ako sa tak spolu pritisli bližšie k ohníku, zbadali, že do ohňa silno fúka úplne maličké dieťa a to zrazu prehovorilo:

„Priatelia moji! Všetci patríte ku mne. Ja som totiž rok! A nie obyčajný, ale šťastný! Spolu ho urobíme ľuďom šťastným, ak každý z nás bude plný lásky a bude ju rozdávať!“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu