Pekelník a jeho kotol

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 28.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 437 slov
Počet zobrazení: 1 336
Tlačení: 78
Uložení: 73

Pekelník a jeho kotol

Kde bolo, tam bolo, rozhodol sa samotný Diabol, že sa zastaví na Zemi. Iba tak, aby uvidel, akí ľudia zanedlho prídu do pekla. Pochodil medzi roľníkmi i bojovníkmi a tešil sa. Ľudia neboli dobrí, hádali sa, bojovali medzi sebou a tak sa rýchlo dostanú do jeho pekelného kráľovstva.

Nebol to ale jediný dôvod jeho návštevy. Taktiež hľadal nový kotol a čím väčší, tým lepší. Prehľadával svet až narazil na človeka, ktorý robil kotle. Volal sa Peter a Diablovi sa mimoriadne páčila jeho práca. Do takého kotla by sa vošlo naozaj veľa hriešnikov.

“Predám ti ten kotol, ale musíš zaplatiť. Päť tisíc zlatiek, ani o jednu menej!”

Diabol mu pohrozil, že ak mu nedá ten kotol zadarmo, tak si ho vezme násilím a jeho tiež. Peter rýchlo poľutoval svoju unáhlenosť, ale už bolo neskoro. Ako sa ale teraz dostane z pekla? Diabol sa nedal presvedčiť a nepustil ho späť na Zem.

Peter sa teda rozhodol, že Diablovi prejde cez rozum. Nájde spôsob, ako sa dostane späť. Celý deň uvažoval, keď tu prišla odvážna myšlienka. Bol šikovný a dokázal vytvoriť takmer čokoľvek.

“Musím povedať, takto som si peklo nepredstavoval. Je tu chladno.”

“Chladno?” Diabol sa začuduje a okamžite zavolá svojich pomocníkov, nech pridajú ďalšie polená do ohňa.

“To veľa nepomohlo, stále je tu chladno.”

“Tak chladno, čo?” Pýta sa Diabol a prikazuje ďalším a ďalším služobníkom, nech zakladajú nové ohne a urobia z pekla ešte väčší peklo, ako obyčajne.

“Zaujímavé,” hovorí Peter, “len tak ďalej a možno tu bude naozaj horúco. Keby sem teraz pri- šiel anjel, všimol by si len maličký rozdiel v porovnaní s nebíčkom.”

Peter Diabla totálne rozohnil. Sám vládca pekiel ohromnou rýchlosťou nanosil na hromadu všetko drevo z celého pekla a urobil ten najväčší plameň, aký kedy peklo zažilo. Vzduch sa stal nedýchateľný a dokonca i Diabol sa potil od horúčavy. Po niekoľko dní bolo ťažké robiť čokoľvek.

Piaty deň sa peklo zmenilo na chladničku. Každé ohnisko bolo studené, pretože nebolo už žiadne drevo. Diabol dal na veľký oheň všetko a pokým sa mu podarí zohnať ďalšie, bude v pekle zima.

“Počuj, Diabol, rád by som šiel odtiaľto preč. Nepáči sa mi tu.” “Ty si tu za trest, Peter. Budeš tu naveky.”

“A budem stále robiť problémy. Mám lepší nápad. Vráť ma na zem, budem sekať dobrotu a potom pôjdem do neba. Tam urobím poriadny chaos anjelom a nie tebe. Čo ty na to?”

Diabol to zvážil a rozhodol sa, že vráti Petra na Zem. Tak sa kotlár dostal z pekla von a postaral sa o poriadne kúrenie i o to, že peklo takmer zamrzlo.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu