Princ a nezničiteľný drak

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 28.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 372 slov
Počet zobrazení: 2 215
Tlačení: 79
Uložení: 67

Princ a nezničiteľný drak

Nektorí draci majú rôzne špeciality, vďaka ktorým sú výnimoční i medzi sebou. Jeden taký drak žil v jaskyni neďaleko hlavného mesta krajiny. Kráľ mal jediného syna a hovoril si, že už prišiel čas, aby mu odovzdal trón a krajinu. Najskôr ho ale chcel vyskúšať.

“Viem, že túžiš po vláde a ja ti to splním. Mám ale pre teba skúšku. Neďaleko odtiaľto, v jas- kyni, je veľký drak. Dones mi jeho hlavu.”

“Urobím to,” odpovedal princ.

Princ si vybral ten najlepší meč a tiež niekoľko ďalších zbraní a išiel priamo do jasky- ne. V jej strede sa nachádzal drak. Spal hlbokým spánkom a bol pokrytý vrstvou prachu. Princ neváhal a tasil meč. Videl pred sebou trojicu hláv a plnou silou udrel, aby mu hlavy odsekol. Nič sa ale nestalo. Udrel znovu a znovu, až sa meč zlomil. Princ neváhal a vybral sekery, ďal- šie meče a všetko čo mal, ale drakovi ani trochu neublížil.

“Čo po ma chceš, človeče? Nechaj ma spať.” “Ty rozumieš ľudskú reč?”

“Áno, poznám reč ľudí, ale nepoznám ich spôsoby. Len tak prídeš, pokúsiš sa ma zabiť a ani sa nepredstavíš. Prečo si prišiel?”

“Posiela ma kráľ. Ak donesiem tvoju hlavu, dostanem kráľovstvo.” “Zaujímavé, naozaj zaujímavé. Vlastne ani veľmi nie. Idem spať.”

Princ bol prekvapený. Ako by nie? Má doniesť hlavu nezničiteľného draka? Dá sa to vôbec? Celou cestou domov premýšľal, až niečo vymyslel. Vzal kúsok mäsa a vrátil sa do jas- kyne.

“Dráčik, vstávaj! Niečo som ti doniesol!” “Ale nehovor. Čo takého?”

“Priniesol som ti kúsok mäsa. Máš rád mäso, že áno?” “Nie, to nemám. Som drak vegetarián. Ja nejem mäso.” “A čo teda ješ?”

“Keby som niečo jedol, tak na mne nie je toľko prachu,” odpovedal drak. “Tak vieš čo? Poď sa prejsť, preleť sa trochu po svete.”

“Ja som videl celý svet. Už ma neláka.”

“Tak dobre teda, ja si nájdem iného draka a budem sa baviť s ním.”

“Dobre, pôjdem. Taktiež som už dávno nevidel tvojho otca. Ako je to dlho? Jedna generácia?” Drak sa dal presvedčiť. Šiel ku kráľovi s princom a ten dostal kráľovstvo. Ani drak ne-

odišiel naprázdno a dostal množstvo kožušín, na ktorých si potom spokojne podriemkaval.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu