O princeznej Lili a jej čarovnom župane

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 23.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 553 slov
Počet zobrazení: 6 262
Tlačení: 101
Uložení: 106

O princeznej Lili a jej čarovnom župane

Bola raz jedna princezná. Volala sa Lilien, ale všetci jej hovorili Lili. Bola bohatá, ale nebola namyslená. Bola veľmi dobrá a milá. Hrávala sa s rodičmi v kráľovskej záhrade plnej ruží. Tak, ako bola šťastná princezná, bolo šťastné celé kráľovstvo. Až jedného dňa dovŕšila 17 rokov. Na návštevu do jej kráľovstva prišiel, presne v deň jej narodenín, zlý čarodejník Čárifuk a chcel si zobrať princeznú Lili za manželku. Ona ho však nechcela, a tak sa čarodejník nahneval a zoslal na jej krajinu kliatbu. U všetkých jej poddaných zavládol smútok, hlad a tma. Čarodejník urazene z krajiny odišiel. Jeho sila bola ukrytá v čarodejníckej paličke. Tú mal schovanú vo veži, vo svojom stráženom zámku, na vysokom brale.

Princeznú jej rodičia strážili na zámku, lebo sa báli o jej život. Rok sa s rokom stretol a princezná sa na svoje ďalšie narodeniny prešmykla cez bránu zámku. Hneď ako vyšla z kráľovských záhrad, ocitla sa medzi svojimi poddanými. Ostala zhrozená, pretože ani netušila, že ľudia v jej kráľovstve slnečné lúče už rok nevideli. Ako sa tak prechádzala vyľakaná po svojej krajine, stretla starenku. Tá jej darovala ufúľaný uzlíček. Prikázala jej ho ale rozbaliť až doma.

Princezná utekala naspäť do zámku. Zamkla sa v izbe a rozbalila darček. Z malého uzlíčka vytiahla nádherný ružový župan. Obliekla si ho. Bol jemný ako najjemnejšia pavučinka. Utekala sa pozrieť do zrkadla. Ale ako pozerá, tak pozerá, v zrkadle sa nevidí. Pred zrkadlom župan vyzliekla a zrazu sa videla. Zas si župan obliekla a v tej chvíli opäť zmizla. Lili zistila, že župan je čarovný. Hneď vedela, prečo jej ho tá starenka darovala. Vybrala sa za čarodejníkom do jeho zámku. Blúdila vo dne i v noci, až sa dostala do susedného kráľovstva. Pýtala sa ľudí na cestu.

Tí jej však nevedeli poradiť, kde Čárifuk býva. Blúdila v lese veľa dní, až od únavy zaspala v lese. Princ Oliver bol práve so svojou družinou na poľovačke. Zbadal Lili v roztrhaných šatách a zobral ju k sebe do zámku. Dal jej najesť, napiť, obliekol ju do čistých šiat a uložil do postele, aby sa poriadne vyspala. Ráno jej na dvere zaklopala princova matka - kráľovná. Lili v nej hneď spoznala starenku, od ktorej dostala župan. Princova matka jej poradila ako sa dostane do zámku zlého Čárifuka a ako ho pripraví o moc. Oliver jej ale nedovolil odísť zo zámku samej. Osedlal svojho koňa a vybrali sa za čarodejníkom.

Išli veľmi dlho, až prišli na vysokú skalu. Princezná si obliekla svoj čarovný župan a zmizla. Úplne tichúčko kráčala chodbami a hľadala schody do veže. Pomaly vyšla až do vysokej veže a tam, na stolčeku, na zlatom obruse, ležala čarovná palička, v ktorej sa ukrývala moc hrozného Čárifuka. Rýchlo paličku zobrala a bežala naspäť za Oliverom. Ten ju čakal na dohodnutom mieste v húštine. Princezná naskočila princovi na koňa a spolu pricválali až do princovho kráľovstva. Kráľovná hodila paličku do ohňa.

Vtom zahrmelo, hora sa zatriasla a zmizla aj s Čárifukom naveky. Princ Oliver a Lili sa vybrali za princezninými rodičmi. Tam už celé kráľovstvo oslavovalo, že Čárifukova kliatba pominula aj so zlým čarodejníkom a šťastný pár sa vrátil. Na zámku vystrojili svadbu. Lili sa stala kráľovnou a Oliver kráľom oboch kráľovstiev. A potom už všetci žili šťastne. Princezná Lili si svoj župan odložila na pamiatku do svojej truhlice.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu