Krúťte sa kolesá, krúťte, no paličku mi neprejdite!

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 22.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 573 slov
Počet zobrazení: 2 788
Tlačení: 243
Uložení: 225
Krúťte sa kolesá, krúťte, no paličku mi neprejdite!
 
Dnešný deň (15. október) je dňom bielej palice. Je to neodmysliteľná súčasť každého zrakovo postihnutého človeka. Bez nej by sa sotva dakam dostal. Preto si ju pripomíname aj prostredníctvom vychovno-iinformačnej akcie, ktorá má pomôcť vodičom, aby nás brali na zreteľ pri svojej jazde. Aby si uvedomili, že musia dávať pozor, aby nám svojím správaním niečo nespravili. Keď ma poprosila pani z UNSS, aby som šiel za figuranta na túto akciu, prijal som to. Kto iný, keď nie ja? Tak som pozhrabúval ľudí z osvedčenej triedy *ukazuje na príspevok o bielej pastelke*. Len zostava bola mierne menšia, iná, ale skvelá, ako vždy.

Celé to začalo ako tradične o ôsmej(neskôr policajti mali nejakú robotu), takže tento čas bol najvyhovujúcejší. Akcia sa skončila o desiatej. Celé to prebiehalo asi nasledovne: Nevidiaci figurant(ehm, ja), sa postaví pri cestu(ideálne na koniec obrubníka, alebo niečoho hmatateľného), dá znamenie o svojom úmysle prejsť(zdvihnutím paličky, chvíľkovým držaním vo vodorovnej polohe). Potom už sú len dve riešenia. Buď auto, kamión, autobus, všetko čo sa hýbe zastane, alebo nie. Ak nie, pokus sa opakuje. Predsa sa nejak treba dostať na druhú stranu. Potom nevidiaci sluchom zhodnotí, či je bezpečné prejsť. Baby-pomocnice zapisovali autá, ktoré nezastali, aj ktoré zastali. Priebeh v pozadí bol nasledovný: O pár metrov ďalej autá zastavila policajná hliadka, ktorá ich oboznámila s dôvodmi, prečo museli zastať. Ak nezastali, dostali napomenutie, prečo nabudúce zastať musia. Tí čo zastali, dostali leták a osviežovač s logom akcie. Tí, ktorí tak neurobili, síce dostali informačný leták, ale aj bonus v podobe napomenutia. V žiadnom prípade to nebola akcia zameraná na pokuty, ako o tom ľudia radi hovoria. Tri výkričníky.

No a v podstate to takto šlo celé dve hodiny. Uzimení(ja unavený od prechádzania, baby od písania a sledovania slepo-slepého slepca v slepecko-slepecky čierno-čiernych okuliaroch), sme sa pobrali do vestibule našej školy, kde sme sa stretli s pani z UNSS. Spočítali sa autá, ktoré zastali a nezastali(predpokladám, že na internete sa objavia presnejšie čísla), ale tak tu sú aspoň tie, čo sme dostali my: Zastali - 158, nezastali - 118. Nie je to zlé, ale mohli by to byť oveľa, oveľa lepšie!

Zhrnutie? Reakcie ľudí boli rôzne, čo sme sa dopočuli od pani, ktorá bola s policajtami. Niektorí pochopili, čo robia správne a čo zle, no našli sa aj takí, čo sa budú do vás navážať a myslieť si ktoviečo. Či nevidiaci nie je človek?! Budú sa sťažovať, že ste prešli o čosi neskôr. To len ako príklad. O koľko, o pár sekúnd? Hrozné! Prečo? Moderné autá majú už relatívne tiché motory. Ak zastanú ďalej od vás, tak nemôžte hneď posúdiť, či môžte, alebo nemôžte prejsť. Pravidlo sebazáchovy nevidiacich ľudí. Pokiaľ nie sú si istí, že môžu naozaj prejsť, tak neprejdú. Myslím, že sa nikto nechce dobrovoľne zabiť.
Zhrnutie číslo dva: Akcia, kolektív, atmosféra a zima bola skvelá. *smiech*. Dúfam, že toto úsilie nebolo zbytočné a mnohí pochopili, že aj my existujeme. Aj my chodíme každý deň do školy, alebo všade inde. Aj my sme účastníkmi cestnej premávky ako vidiaci ľudia. Týmito vetami by som svoje dojmy zhrnul. Na záver, by som dal vetu, v podobe nadpisu tohto článku, ale nedám, lebo by to bolo to isté. Takže vodiči, šťastný dojazd do cieľa a nám paličky neprejdite. My dávame pozor, či zastavíte, alebo nie, tak nám to oplaťte tým, že nám budete vychádzať v ústrety. Veď o tom to celé je, nie? O vzájomnej tolerancii.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kolesá krtte sa


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu