Asi si namaľujem izbu na bielo

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 13.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 625 slov
Počet zobrazení: 2 669
Tlačení: 227
Uložení: 245

Asi si namaľujem izbu na bielo.

Biela nás sprevádzala celým dňom (26. septembra, roku pána 2012). Od bielych tričiek, bielych pasteliek, až hádam po biele schody, ktorými sme sa prešlapali neúrekom, za tento deň. Nedalo mi, aby som nejak nespracoval svoje dojmy zo dňa bielej pastelky, na ktorý som mal tú možnosť ísť.
Celé to začalo asi tak, že ma oslovila pani učiteľka Ekonomiky, či by som nemal záujem sa zúčastniť zbierky "biela pastelka". Samozrejme, ako správny "zrakáč" viem čo to je. Pre menej znalých, len tak stručne:

Jedna veta? Je to pomoc nevidiacim ľuďom. Viacerými vetami? Predstavte si situáciu, že stratíte zrak. Potom nastupuje do hry Únia pre nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorá vám pomôže sa začleniť do života, aj napriek tomu, že nevidíte. Ale väčšinou sa to generalizuje ako pomoc nevidiacich, aby sme nemuseli pri zbieraní hovoriť celé romány. Neváhal som ani chvíľu, dobre, tak milisekundu áno, ale keď sa príležitosť ponúka, tak ber.

V deň zbierky som vstával s menšími obavami, pretože som tak presne nevedel, s akými ľuďmi pôjdem, ale neskôr sa ukázalo, že moje obavy boli absolútne zbytočné. Baby boli super, ja som ich poslúchal, ony mňa tiež. *smiech*. O ôsmej hodine rannej, sme sa zišli (šesť dobrovoľníkov) odhodlaných pomôcť dobrej veci. Za malú chvíľu k nám prišla pani z únie a dala nám tričká, letáky, pastelky, občerstvenie, vedúcej trojice(boli dve) nejaké písomnosti a mohlo sa vyraziť. Jedna trojica, prešla trocha po škole, následne sa postavila pred miestne potraviny a tam zastavovali okoloidúcich ľudí. Mi sme si zvolili cestu nie menej únavnú, ale aspoň nejak ten čas ubehol. Povedzme si úprimne v päťtísícovej dedine, toho veľa neurobíte.

Tak sme začali našu pochôdzku najprv po našej alma-mater(strednej škole), kde nám učitelia veľmi ochotne prispeli, do našej pokladničky, žiaci trocha menej, ale aj to málo sa ráta. Pokúšali sme sa nájsť aj pána riaditeľa, ale práve učil, tak sme si povedali, že ho navštívime neskôr, keď bude mať prestávku. Zatiaľ sme vyšli "do ulíc" a prešli základnou školou s vyučovacím jazykom slovenským, aj maďarským, aj keď tam bola jazyková bariéra, keďže nám nerozumeli, čo vlastne od nich chceme. Tak sme dali hlavy dohromady a po maďarsky sme im vec vysvetlili. Riaditeľka tam nie je, prídite neskôr. Už sme neprišli.

V slovenskej podobne, aj ked tam sme hovorili samozrejme zrozumiteľne, ale tam bol problém, že sme neboli dopredu ohlásení, tak nás ani do tried nepustili, aby sme nevyrušovali na hodinách. Ďalej sme mali povolené ísť aj na obecný úrad, aj tam niekoľko zamestnancov prispelo. Potom sme sa mi "povolili" na návštevu pošty, mäsiarstva, lekární, záhradkárstva, mnohých ďalších rozličných obchodov. O schody, stĺpy, kopce, prechody núdza nebola. Oh a najmä všade-prítomné a všade-padajúce gaštany, ktoré hrozili, že nám hádam rozbijú naše lebky(povedané s humorom a nadsadene).

Dokonca sme sa takmer vyštverali aj na kalváriu, alezistili sme, že obchod s byciklami a príslušenstvom je už dlhé roky nefunkčný, čoo? Cesta naspäť. Občas sme sa zastavili v našej občerstvovacej stanici(škole) a čo sme spravili? Áno, občerstvili sme sa. Potom sme pokračovali v našej križiackej výprave za všetkých nevidiacich ľudí ďalej. Ešte jedna milá príhoda na záver. Keď sme šli naspäť z kalvárie, ala zbytočné kilometre navyše, tak z brány vyšiel pes, ktorý šiel stále za nami, taký zlatý, hravý, Dunčo-typ. Už keď sme sedeli vo vestibule a čakali na pani z UNSS, tak pes stál stále pred školou, ktovie čo je s ním, nechýba niekomu, nezrazilo ho niečo? To ma ešte chvíľu trápilo.

Domov sme prišli s boľavými nohami, unavení, ale presvedčení, že sme týmito našimi odkráčanými a vyzbieranými kilometrami niekomu pomohli. Ja sám nevidím, ale som rád, že niekomu môžem takto pomôcť. Baby boli super, atmosféra skvelá, kolektív najlepší. Som nadšený. Je skvelé, aspoň na chvíľu niekam patriť. Mirka, Kika, ďakujem!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#ako som niekomu pomohol #pastelka #Asi #umelecky opis pohľad z okna jar


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu