Keď poznáš priateľa (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 26.01.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 413 slov
Počet zobrazení: 15 651
Tlačení: 917
Uložení: 930

Keď poznáš priateľa (Úvaha) 

„Jeden hodný priateľ je viac hoden ako sto príbuzných.“ (Cicero)

Ale čo je to vlastne dobrý priateľ? Myslím si, že skutoční priatelia by si mali navzájom pomáhať, veriť a podržať jeden druhého v ťažkej situácii.
Hovorí sa, že pes je najlepší priateľ človeka, je pes ten najlepší? Určite je najlepší, ale od neho odpoveď nemôžeme čakať. Keby psi vedeli rozprávať, tak určite by sme sa podozvedali, čo im ich pánkovia za celý ten čas porozprávali. Človek sa proste musí niekomu zdôveriť. Už len keď ho aspoň zvierací priateľ vypočuje, pomôže človeku. Je to niečo ako spoveď. Ten pes to nikomu nepovie.

Medzi ľuďmi priateľmi by mala panovať úplná dôvera. No takéto priateľstvo je však v dnešnej dobe veľmi zriedkavé.
V tomto modernom svete myslí každý iba na seba. V dnešnom svete kvitne egoizmus. Ľudia chcú pomáhať, ale trápi ich sebectvo. Sebectvo je jed každého priateľstva (H.de Balzac). Lenže ak pomáhate sebe, ste sebeckí. Nikdy totiž nedokážete nadviazať spojenie so širším okruhom, a už vôbec nie s iným človekom. Ľudia si čoraz menej všímajú svoje okolie a neuvedomujú si skutočné životné hodnoty. Myslia na úspech, peniaze. Lenže po čase ich napadne, že tu nie je nikto, kto by si ich vypočul a pomohol im vyriešiť problémy. Prečo? Možno preto, že boli celý čas zaslepení a nevšímaví k svojmu okoliu a k ľuďom, ktorí ich mali radi. Poznám veľa ľudí, o ktorých sa dá povedať, že majú na jazyku med a v srdci jed. S obľubou si nasadzujú masky, ktorými zakrývajú svoju pravú tvár. Obklopujú nás milými slovami, predstierajú priateľstvo, no keď spoznáme ich skutočný charakter, zistíme, že v hĺbke ich duše sa skrýva neúprimnosť, pretvárka alebo dokonca nenávisť.

Taká je realita. Schopnosť vyznať sa v ľuďoch je v živote čoraz dôležitejšia, pretože naše vzťahy sú čoraz dôležitejšie. Ako povedal O.S.Marden, priateľ je prvý človek, ktorý prichádza, keď celý svet odišiel … Myslím, že je to veľmi výstižný a pravdivý výrok. Ale k tomu, aby sme spoznali priateľa, nestačí mať otvorené oči. Je treba otvoriť aj srdce.

Keby sa ľudia len trochu zmenili, celý svet by mohol byť o dosť lepší. Každý by si mal uvedomiť, že žije len raz, a preto by si mal udržiavať dobré ľudské vzťahy a prežiť svoj život bez nenávisti. Bez priateľov niet šťastia a bez nešťastia nepoznáme priateľov (Tuwier). Ochranou kráľovstva nie je vojsko, ani poklady, ale priatelia, ktorých si nemožno na- diktovať, ani zlatom získať; získavajú sa oni úslužnosťou a vernosťou (Sallustius).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu