Otvorenie školského roka (Slávnostný prejav)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: nany7
Typ práce: Referát
Dátum: 24.08.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 534 slov
Počet zobrazení: 33 268
Tlačení: 982
Uložení: 981

Otvorenie školského roka (Slávnostný prejav)

Vážený pán primátor, Ing. Ján Kišš, vážená pani zástupkyňa primátora Mgr. Soňa Krištofíková, milí hostia, zamestnanci školy, milí žiaci, všetci prítomní!

Srdečne vás vítam na dnešnej slávnosti, ktorou sa začína školský rok 2011/2012. A prichádza k nám v pravý čas, veď:

 „Končí sa leto a hudci v tráve už clivé piesne hrajú.
Staručké leto spomína práve ako ho deti rady majú.
Odchádza, ide. Prešiel čas istý. Opúšťa svoju ríšu.
Veď o rok príde. A stromy – listy mu na rozlúčku píšu.“

Nuž tak, skončil sa čas oddychu, leňošenia. Bicykle, kolobežky, kolieskové korčule, ruksaky vymeníte na dlhých desať mesiacov za knihy, zošity, perá a iné veci potrebné pri vyučovaní. Báseň Valentínky Masárovej a pekné slová našich hostí urobili bodku za prázdninovými dňami a pripomenuli vám, že čas letí ako splašené kone. Veď len včera ste tu bežali  s vysvedčeniami v rukách v ústrety dobrodružstvám a dňom plným oddychu a dnes sa ten kolotoč začína znova.

Školská brána sa po prázdninách otvára veľmi ťažko. Nie preto, že by bola pokazená. Ľahučko sa za vami zatvorí a drží. Pustí cez svoj prah len pekné spomienky na prázdninové časy, krásne zážitky, aby ste sa  mohli o ne podeliť so svojimi kamarátmi. Nechce však za svoj prah pustiť vulgarizmy, nikotinizmy, sácaniny, a čarbanizmy lavicové. Pevne dúfam, že tieto strašidlá dobrých mravov necháte pred školou , aby sa na vašom vysvedčení o desať mesiacov nemuseli na vás vyškierať dvojky, trojky ba nebodaj štvorky zo správania.

Našim deviatakom želám mnoho sily a šťastia, aby tento rok zdolali čo najlepšie. Hovorí sa, že keď nejde o život, nejde o nič. Lenže moji milí, vám ide o život. Ako sa pripravíte na testovanie a prijímacie skúšky, tak uspejete, a tak bude pokračovať vaša budúcnosť. Buď tak ako to chcete vy, alebo ako to budú chcieť iní. A ešte niečo, budete najstaršími žiakmi školy. Dávajte to prosím najavo tým, že sa budete správať tak, ako vyžaduje školský poriadok. Buďte vzorom pre mladších!

Možno najťažšie sa dnes išlo do školy našim najmenším žiačikom – žiakom nultého ročníka a prváčikom a predpokladám, že ani ich rodičom nie je všetko jedno. Všetko však bude v poriadku. Od vás, vážení rodičia sa vyžaduje len to, čo robíte každú chvíľku svojho života. Aby ste svoje deti radi mali, podporovali ich a pomáhali im. O ostatné sa už postarajú naše výborné pani učiteľky.

A vy naše deťúrence najmenšie.
Dnes začínate maličkí, aby ste tu na konci stáli veľkí.
Vyletíte do leta ako z úľa včielky.
Z úľa, v ktorom zmúdrejú vaše detské čielka.
Bude vám v ňom kráľovnou pani učiteľka.
Začiatok vždy býva krušný a detský prst neposlušný.
Akože vaše kolieska a kľučky premenia sa v oblúčky, sľučky...?
A predsa tie detské rúčky zdolajú zakrátko tú veľkú vedu – abecedu.

Želám vám, aby vám bolo v škole dobre – skoro ako doma.

Vážení kolegovia a kolegyne, všetci dospelí zamestnanci školy. Úprimne dúfam, že ste si počas dovoleniek dobre oddýchli, načerpali dosť síl na nasledujúci desaťmesačný maratón, ktorý ako sa mi zdá, má každoročne náročnejšiu trasu.

Želám vám, aby ste úspešne splnili všetky úlohy, aby ste mohli byť na konci roka so sebou spokojní. Všetkým želám to, čo sa obyčajne želá na Silvestra  –– šťastný a veselý školský rok 2011/2012.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu