Čo je to odvaha? (Prejav)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 14.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 630 slov
Počet zobrazení: 4 367
Tlačení: 240
Uložení: 242

Čo je to odvaha? (Prejav)

Vážená pani riaditeľka a celý učiteľský zbor, milá pani profesorka triedna, milí rodičia a vy, všetci spolužiaci, ktorí teraz tento rok končíme na škole!

Slávnostne by som Vám teraz všetkým chcela pripomenúť, prečo sme sa v tento deň stretli. Náš ročník zmaturoval a my poslednýkrát stojíme tu, na pôde školy. A chceli by sme sa patrične s Vami, všetkými, čo ste sem prišli, rozlúčiť.

Táto škola nás spája s mnohými zážitkami. Či už s tým, ako sme prvýkrát vystrašene vkročili do budovy, či ako sme sa po celé roky snažili vyhrať olympiádu a nikdy sme neboli patrične ocenení, či na našu stužkovú alebo mnoho ďalších zážitkov, ktoré sa nám vryli do pamäti.

A teraz tu stojím, vybraná spomedzi svojich spolužiakov, a chcela by som sa Vám, milá naša pani profesorka triedna, ako prvej poďakovať. Mnoho žiakov si slovo odvaha spájalo po celé štyri roky práve s Vami. Veď azda, našiel sa niekto z triedy, kto Vám bol schopný odporovať? Alebo, kto sa postavil proti vašim prísnym pravidlám? Chcem Vám preto poďakovať, že ste nám do ďalšieho, do toho skutočného života, dali kus odvahy, že sa už nebudeme báť kráčať sami a budeme schopní prijímať rozhodnutia sami za seba.

Ďalej by som chcela poďakovať našej pani riaditeľke, bez ktorej by sme na tejto škole nemohli študovať. A znova sa mi naskytá otázka: Čo je odvaha? Snáď to, že ste nám dovolili celé štyri roky byť tu na škole, zapájať sa do mimoškolských aktivít, absolvovať imatrikulácie a neskôr tie ďalšie aj organizovať, že ste sa celý ten čas nebáli, že sme zlí, ale naopak, že sme prínosom pre túto školu.

A či sme my odvážni? Keď sa nám podarilo všetkým urobiť prvú skúšku dospelosti v podobe maturity alebo keď naši chalani fajčili pred školou a schovávali sa pred profesorským zborom? Ako sa dá toto opísať?

Sme tu a možno už len tou malou, no predsa odvahou je to, že sme si Vás sem dovolili pozvať a že sa lúčime poslednýkrát s niečím, čo v našich srdciach zostane asi navždy.

Spolužiaci ma poprosili, aby som opísala aspoň v krátkosti udalosti, ktoré sa tu počas štyroch rokov odohrali. No dá sa to vôbec zhrnúť do pár riadkov? Veď už len ten zážitok, keď sme sa všetci stretli prvýkrát pokope, to je aspoň na dve strany. Boli sme vystrašení, nadšení novým prostredím, nervózni z nových pravidiel, no jedno, čo sme rozhodne nemali, bola odvaha. Tá nám vtedy chýbala. A potom, ešte skôr, než sme stihli zistiť, na ktorom poschodí sa naša trieda nachádza, nás prekvapilo takzvané „OH“. Nevedeli sme, čo to je. A opäť, chýbalo nám to čarovné slovko, odvaha, aby sme sa mohli do toho zapájať. O niečo neskôr, myslím o mesiac, sa uskutočnili naše „imatrikulačky“ a my sme sa oficiálne mohli nazývať Gamčákmi. Potom lyžiarsky; a vtedy sme už všetci vedeli, že tvoríme dokonalý súlad a že slovo trieda má svoje opodstatnenie. 

Prišiel druhý ročník. A s ním opadol aj náš strach. Začali sme sa cítiť pohodlnejšie a viac sme si dovoľovali. Len tá odvaha, ešte stále tu nebola. I keď sme odvážni, keď už sme sa začali predbiehať v školskom bufete, niektorí sa napriek prísnemu zákazu prestali prezúvať a smiali sme sa prvákom? No, nemyslím, že sme boli odvážni.

A čo tretí ročník, keď sme organizovali a podieľali sa na príprave imatrikulácií? To už sme nadobudli odvahu? Či ešte stále sme boli tými istými deťmi, síce už na inej škole, no ešte stále nevyspelými? A kedy tá vyspelosť vlastne prichádza? Úderom štvrtého ročníka, keď príde tá dlho očakávaná chvíľa, maturita? Alebo je to vtedy, keď dovŕšime 18 rokov a môžeme si beztrestne kupovať cigarety?

No ja si myslím a dúfam, že sa nemýlim, že dospelosť a práve tú odvahu nadobúdame tu, na škole, od Vás, vážení profesori, doma od Vás, milí rodičia, či jeden od druhého, keď sa snažíme použiť sa z našich hlúpych chýb.

A na záver mi zostáva len povedať, že odvážny je skutočne ten, kto dokáže z tejto školy odísť bez sĺz v očiach. No pre nás táto škola niečo znamená, preto to my nebudeme.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu