Strach a povery medzi nami (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 28.11.2018
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 468 slov
Počet zobrazení: 3 429
Tlačení: 233
Uložení: 236

Strach a povery medzi nami (Úvaha)

Dnešní ľudia sa riadia rozumom a logickým úsudkom, tak to aspoň o sebe väčšina ľudí tvrdí. A čo tie rituály, ktoré nenápadne podstupujú? Nepriečia sa zdravému rozumu? Podľa sociologických prieskumov verí v horoskopy a talizmany prinášajúce šťastie takmer polovica Slovákov.
 
Povery, znamenia tu boli odjakživa. Zatmenie slnka či mesiaca využívali šamani a kúzelníci, čierne mačky a havranov používali čarodejnice a ježibaby, sklenené gule a karty slúžili vešticiam. Kto by nechcel poznať budúcnosť a využiť znamenia, ktoré mu pomôžu vyhnúť sa problémom alebo využiť ponúkanú šancu?
 
Žijeme v modernej dobe, no ľudská povaha je stále taká istá. Povery nevymreli. Už od detstva mám zafixované, že kominári prinášajú šťastie, podobne ako stretnutie viacerých mníšok pokope – čím ich je viac, tým lepšie. Nesmiem sa však zabudnúť chytiť sa za gombík. Prejsť popod rebrík znamená nešťastie a rozbitie zrkadla tiež, dokonca na dlhých sedem rokov. Nosím so sebou rôzne talizmany, napr. podkovu, prasiatko, hlavne na skúšky, ale keď je piatok trinásteho, ani to mi nepomôže. A keď mi navyše prebehne cez cestu čierna mačka, je to hotová katastrofa. Zachrániť to môže už len biela mačka, najlepšie dve. A čo pavúky, bojíte sa ich? V žiadnom prípade ich však nezabíjajte! Toto všetko sú však klasické povery. No existujú aj povery digitálneho veku. 
 
Nové povery sa odohrávajú a šíria v súčasnom „modernom“ elektronickom prostredí. Určite ste už dostali e-mail s „čínskou modlitbou pre šťastie“, ktorú ste mali poslať ďalším dvadsiatim ľuďom a to do 5 minút. Modlitba nám mala priniesť šťastie a zároveň nás oslobodiť od nešťastia. Obsahovala vyhrážku: „Keď ju nepošleš, spôsobíš si tým nešťastie!“ Takéto reťazové e-maily prichádzajú od našich známych, o ktorých si myslíme, že sú to tí najracionálnejší ľudia na svete. S komentárom: „Neviem, či to nie je hlúposť, ale pre istotu ti to posielam,“ to šírime ďalej. 
 
To, čo si naši predkovia kedysi rozprávali za dlhých večerov pri ohni, robíme vlastne aj my. Rozdiel je v tom, že stačí jedno kliknutie myšou a správu dostane tisíc ľudí naraz. Podstata príbehu, povery, strachu ostáva rovnaká. 
 
A čo také Vianoce? U nás doma dodržiavame obrady: šupinu z kapra si dáme do peňaženky, aby sme mali po celý rok veľa peňazí, hádžeme orechy do kútov, aby odohnali zlých duchov, prekrojíme jabĺčko, aby sme vedeli, aké budeme mať zdravie po celý rok.
 
Tak je to aj s klasickým prianím „na zdravie,“ keď si niekto kýchne. Tento zvyk sa traduje už od Antiky. Vtedy sa totiž verilo, že pri kýchnutí sme najzraniteľnejší, lebo z človeka sa uvoľňuje časť duše, ktorú treba ochrániť. V tomto okamihu by do tela mohol vstúpiť zlý duch. 
 
Táto tradícia prežila do dnešných dní a považujeme ju za bežnú súčasť komunikácie. Keď teda povieme „na zdravie“ znamená to, že sme menej inteligentní? Určite nie, poklepme si však pre istotu na drevo...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu