Čo je to domov? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 28.11.2018
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 397 slov
Počet zobrazení: 10 199
Tlačení: 530
Uložení: 537

Čo je to domov? (Úvaha)

„Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať," povedal básnik a mne hneď zišlo na um dodať: „niet čo dodať." Mimochodom, je to fantastická myšlienka - domov.

Tam je v podstate všetko. Tam je teplo. Tam sú nekonečné zdroje energie. Stačí prísť a je to pocit, akoby sa celá bytosť bola napojila na čerpadlo pohonných látok.

Psychika sa „dobíja“ obrovskou silou maminej osobnosti, ktorá ľúbi a dáva zo seba všetko. Akokoľvek. Keď aj bezohľadne obmedzujúco, ale nekonečne dáva. Stačí sa prestať vzpierať a čerpať z nej silu. Mama všetko drží v silných rukách s neviditeľnou bolesťou úzkosti v útrobách.

Milujúci otec, ktorý občas ako malý chlapec lipne na tvojej prítomnosti. To nič, že je občas agresívny. Je bezradný a robí všetko najlepšie, ako je práve v tejto chvíli v jeho silách. Je to malý chlapec, ktorý občas plače a nevie, kam by sa v zúfalstve obrátil.

Domov, to je zbožňujúca mladšia sestra. Obdivuje, kopíruje, zdôveruje sa, vylieva, dáva, necháva sa oberať... Mladšia sestra, ktorá sa voči mne nevie brániť napriek tomu, že je silou budúcnosti mňa aj mojich detí. Ona je ich budúcou druhou mamou. Ona je môj budúci domov, keď tu už nebudú rodičia.

Domov je bezpečný prístav. Domov je malá kôpka stelesnenej radosti a bezhraničného zbožňovania v podobe bieleho psíka. Nezáleží na tom, čo má človek oblečené, ako sa cíti a čo práve vyviedol. Tu ho v podvedomí zbožňujú, nech by bol akýkoľvek. Keď je nevrlý, ostatní sú roztrpčení, ale sú radi, že je tu. V podvedomí. Cítiť to vo vzduchu. Také fluidum. Nezáleží na tom, čím človek je. Nemusí byť ani top modelkou. Ani dobrou študentkou, a keď má hneď dolámané krídla, tu sú vždy sily, ktoré ho stavajú na nohy.

Domov je mama, ktorá trpí, pozoruje a dáva. Nekonečne dáva. Akoby bola sama vyšším princípom.

Domov je uznanlivý otec. Tichý obdivovateľ. Sám sa nazval kýmsi, kto mi drží palce. Domov je sila.

Domov je pôvab desiatich sliepok, ktoré sa rozkotkodákajú, len čo sa človek objaví v záhrade. Tiež zbožňujú a dôverujú bezhranične. Bez akýchkoľvek podmienok.

Domov je moja detská izba. Steny obvešané mojimi maľbami. Police plné kníh. Stôl plný kozmetických farbičiek. Koberec zababraný farbami.

Domov je „špajza" večne plná jedla. Je nevyčerpateľný zdroj chleba a tepla. Je blízkosť ľudí. Je východisko. Je počiatočný bod. Útočište. Alfa a omega. Všetko.

Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať."    

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu