Záchranca

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 20.12.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 581 slov
Počet zobrazení: 1 230
Tlačení: 135
Uložení: 126

Záchranca

Bol pondelok 06:45. Mirko sa práve zobudil a hneď pri dverách v izbe zbadal krabicu s nápisom „Pre Mirka od ocka“. Mirko zdvihol krabicu a položil ju na posteľ. Bola veľmi ťažká, a preto vedel, že v nej bude niečo veľké. Keď otvoril krabicu, uvidel v nej kovovú kocku. Horko – ťažko ju vybral a všimol si, že na vrchu kocky je gombík. Hneď a bez zbytočného váhania ho stlačil. Vtom sa kocka rozložila a vznikol z nej pol metra vysoký robot. Vzápätí sa predstavil:

 „Ja – sa – volám – Alex – Ahoj“.

Mirko sa potešil a rozbehol sa dole za ockom, aby mu poďakoval. Keď prišiel dole, nikoho nevidel. Pochodil po celom dome, ale rodiča nikde neboli. Pozrel sa aj do spálne, lebo jeho rodičia si radi pospali. Ale oni tam neboli. Mirko mal deväť rokov, a preto sa mu nestalo, že by ostal doma sám, bez dozoru. Rodičia ho vždy odviezli do školy a až potom išli do práce. Jeho rodičia boli vedci a pracovali v technickom laboratóriu za mestom.

Mirko išiel naspäť do svojej izby. Teraz sa do krabice pozrel hlbšie a našiel tam ešte dva papieriky. Manuál na ovládanie a odkaz, na ktorom bolo napísané: „Stlač oranžový gombík“. Mirko neváhal ani sekundu a gombík hneď stlačil.

Robot začal hláskovať: „Mir–ko, to-to je od-kaz od tvoj-ho oc-ka. U-nie-sli nás fe-de-rál-ni a-gen-ti, nič sa ne-boj, my sa vrá-ti-me“.

Mirko sa rozbehol von z izby, ale robot ho zastavil a povedal svojou naprogramovanou rečou: „ Ni-kam ne-smieš ísť!“

 „Prečo?“ spýtal sa Mirko udivene.

 „Pán Parks mi-to za-ká-zal“.

 „Pusť ma!“ Mirko sa snažil silou – mocou dostať von z izby.

 „Nie!“ povedal robot a zavrel dvere.

Mirko sa nahneval a sadol si na posteľ. Vzápätí si uvedomil, že k robotovi dostal aj manuál na ovládanie. Hneď ho schmatol a začal študovať. Pozeral doň celú hodinu. Vtom mu však začali muzikanti v bruchu vyhrávať, a tak si povedal, že sa ide najesť. Avšak si uvedomil, že ho robot nepustí z izby. „Tak to teda aspoň skúsim,“ pomyslel si.

Len čo sa chytil kľučky, hneď ho robot zastavil slovami: „Kam i-deš?“.

 „Idem sa najesť,“ povedal pokojným hlasom.

Ale robot mu odvetil: „Nikam nejdeš!“.

Mirko sa naňho pozrel a povedal : „Ale ja som hladný!“.

Robot sa začal triasť a z uší mu vystupovala para. O pár sekúnd sa robotovi otvorilo brucho a z neho vyšli čerstvo upečené hrianky s maslom.

Mirko s údivom pozeral na hrianky: „Ty aj varíš?“.

 „Á-no. Ja va-rím.“.

Mirko najprv odmietol jesť, ale napokon si to rozmyslel.

 „Do-brú chuť,“ povedal robot svojou čudnou lámavou rečou.

Mirkovi jeho hrianky veľmi chutili, ale bol aj smädný.

Tak sa teda spýtal: „Dáš mi, prosím ťa aj vodu ?“

 „Áno“, povedal Alex a zasa sa začal celý triasť.

Podal Mirkovi vodu: „Nech-sa-páči.“

„Ďakujem.“

Mirko bol s robotom zavretý v izbe celé tri týždne. Mali šťastie, že robot Alex mal vo svojom pol metra vysokom tele dostatočné zásoby jedla a vody. Robot sa s ním učil a dokonca aj odoslal e-mail do školy s prosbou o uvoľnenie Mirka z vyučovania. Taktiež mal Alex v sebe zabudovaný počítač, televíziu a rádio, takže sa nenudili. Skamarátili sa.

Po troch týždňoch sa konečne vrátili Mirkovi rodičia. Boli vyčerpaní, ale živí a zároveň veľmi šťastní, že sú opäť doma so svojím synom.

A čo sa týka robota Alexa, Mirkov ocko ho na druhý deň preprogramoval a troška doladil jeho telo a reč. Stal sa z neho Android vyššie triedy. Už mal sedemdesiatpäť centimetrov, ruky a nohy a všetko ostatné.

Potom ho znova, ale tentokrát osobne odovzdal Mirkovi so slovami: „Všetko najlepšie, synček môj.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Vzápätí


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu