Stredoveké mesto

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 209 slov
Počet zobrazení: 1 237
Tlačení: 142
Uložení: 137

Stredoveké mesto 

Bolo raz jedno stredoveké mesto Kežmarok. Malo obrovitánske hradby, za ktorými bola vodná priekopa, cez ktorú viedla jediná cesta do mesta, a to vyklápací most.

V tomto meste žil mladý tovariš Jano, ktorý sa učil za krajčíra. Jedného dňa povedal majstrovi krajčírovi: „Počujte, majstre, mne sa ten náš erb nepáči a prosím vás, povedzte to na stretnutí s naším cechom.“

Našťastie stretnutie s cechom sa konalo v ten istý deň. Medzi inými témami načal cech-majster aj túto tému. Všetci sa začudovali, čo to mladému tovarišovi napadlo, ale zhodli sa, že ich erb nie je najkrajší. A začali vymýšľať. Padal nápad za nápadom. Až nakoniec sa zhodli, že ten, kto je nespokojný so starým erbom, nech pôjde vybaviť povolenie na iný k richtárovi do radnice.

Richtár sa vybral za kráľom a predniesol mu prosbu. Kráľ si ho pozorne vypočul a rozhodol : „Ten, komu sa erb nepáči, nech navrhne nový a predloží ho cechu na schválenie.“

Ako kráľ rozhodol, tak sa aj stalo. Mladý tovariš navrhol erb s kúskom látky, nožnicami a ihlou na červenom pozadí. Nový erb bol jednohlasne schválený na spokojnosť všetkých. O mesiac dal kráľ privilégium Kežmarku na úpravu a vyrábanie nových erbov a mesto dostalo od kráľa trhové právo za najkvalitnejšie šitie oblečenia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Stredoveke mesta


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu