Zem je len jedna

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 10.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 241 slov
Počet zobrazení: 3 294
Tlačení: 290
Uložení: 283

Zem je len jedna 

Človek odpradávna využíva silu a dary Zeme. Čerpá z nej energiu, pestuje rastliny, chová zvieratá a planétu za tie mnohé roky veľmi vyčerpal.

Počet obyvateľov na Zemi stále stúpa a ľudia si Zem čoraz menej vážia. Dnes na Zemi žije viac ako sedem miliárd ľudí. Čím viac ľudí, tým viac odpadu. Čím viac odpadu, tým viac znečistenia. Vznikajú smetiská a skládky.

Ľudia sa stále za niečím ženú, chcú mať stále viac a viac vecí, radi nakupujú (často aj to, čo nepotrebujú) a potom to odhadzujú. Kedysi bolo auto vymoženosťou, mohli si ho dovoliť len niektorí a dnes má takmer každá rodina aspoň jedno auto. Jeden let štvorčlennej rodiny lietadlom za oceán spotrebuje viac energie ako celý chod domácnosti za jeden rok. Do ovzdušia sa tak dostávajú emisie.

Rada chodím do prírody. Zelená tráva, pekne vysadené stromy, kvitnúce kvety, zurčiace potoky, modrá obloha. Štebot vtáčikov, zvieratá. Keď sa dnes vyberieme do prírody, vidíme len hlúposť a nezodpovednosť niektorých ľudí. Skládky odpadu, smeti rozhádzané po lese, konzervy, plastové fľaše, papiere... Každý človek by sa mal zamyslieť, ako dopadne tento svet a s ním aj ľudia, ak sa nič nezmení.

Ak by sa nad sebou každý človek zamyslel a aj by sa zodpovedne správal, všetko by mohlo byť v poriadku. Stačí len šetriť energiou, správať sa dobre k životnému prostrediu – neodhadzovať odpadky len tak na zem, ale triediť ich, nevyrubovať lesy, ale recyklovať starý papier. Keby takto rozmýšľali všetci ľudia, neboli by žiadne katastrofické scenáre zániku Zeme a ľudstva. Stačí sa zamyslieť a chcieť niečo zmeniť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#šetrenie energie v domacnosti


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu