Voda

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 10.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 355 slov
Počet zobrazení: 2 004
Tlačení: 149
Uložení: 142

Voda 

Pod slovíčkom voda si predstavíme „ťažký“ chemický vzorec H2O. Ale čo je to voda?

Učiteľ slovenčiny by vám povedal, že je to podstatné meno, ženského rodu. Učiteľ chémie – zlúčenina. Učiteľ fyziky – kvapalina, pevná látka, plynná látka. A obyčajný človek – látka, ktorá všetko oživí.

Voda, to sú malé kvapky, ktoré tvoria svet. Spadnú na zem a začnú tancovať nádherný tanec. Na jar oživujú celú prírodu, rastlinky, ktoré by mali vyrásť, aby každý vedel, že krutá zima sa už skončila. V lete tancujú ešte veselší tanec. Niektoré nemajú dostatok síl, a tak sa radšej vyparia, aby nepokazili nádhernú choreografiu tanca svojich družiek. Vyparujú sa však s vedomím, že sa o pár dní vrátia a budú sa môcť pripojiť k svojim priateľkám – kvapkám. Musia však počkať na dážď, až vtedy znovu zavítajú na Zem. Alebo keď matka príroda spustí v noci neviditeľné laná a kvapky sa vydajú na tajnú misiu s názvom Rosa.

Na jeseň sadajú na listy, ktorým pomáhajú spadnúť na zem, a tak vytvoriť krásny farebný koberec, do ktorého sa môžu ukryť malinké chrobáčiky pred zimou. Taktiež pomáhajú zvieratkám s hygienou – aby pánovi Ježkovi nesmrdeli nohy, lebo keby nestihol poslednú hygienu pred spánkom, tak by sa pani Ježková určite dobre nevyspala.

A v zime? V zime je vody na svete najviac. Kvapky sa zmenia na vločky a vychvaľujú sa, že taký tvar, ako majú ony, nemá už nikto na svete. Dokážu vykúzliť úsmev nielen deťom, ale aj dospelým, ktorí dokážu len teraz myslieť na to, že aj oni raz boli deťmi. Deťmi, ktoré tam na vŕšku robili snežných anjelov, stavali snehuliakov a rozmýšľali nad tým, aké huncútstvo vyvedú zase zajtra.

Ale deti, tie sa najviac tešia. A vždy keď niekto vyhlási „Snežná vojna,“ v ich srdciach sa rozsvieti malá žiarovka, ktorá im dá signál, aby si čiapku nasadili na uši a vybrali rukavice, veď ide o to, kto sa stane víťazom. A deti, ktoré nemajú rady sneh za golierom, si nasadia korčule a korčuľujú sa na zamrznutom rybníku, kde už kvapky zamrzli od radosti, že vedia na tvárach ľudí vykúzliť úsmev. Pekný a úprimný úsmev.

To je voda. Vec, bez ktorej by sme si nevedeli predstaviť život. Veď aká by bola zima bez snehu?

Ale keď to dobre zvážime, bez vody by sme neexistovali !

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#voda


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu