Zem (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: 301200327 (21)
Typ práce: Referát
Dátum: 09.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 473 slov
Počet zobrazení: 3 497
Tlačení: 302
Uložení: 249

Zem (Umelecký opis) 

Kedysi hromada popolu, dnes hromada života a krásy. Zem už je stará, stará ako čas ale niekto ju považuje za ešte mladú, mladučičkú planétku v našom prázdnom priestore. 

Slnko, veľké ako obor, chrlí svoje lúče ako neľútostný drak, avšak pri tom príjemne ohrieva a osvetľuje náš nepreskúmaný svet. Ak niekto videl krajšiu vec ako planétu Zem, nech zdvihne ruku, ale zdvihnúť ruku môže iba hlupák. Také šťastie má ľudská rasa, bola im daná táto čarokrásna planéta, ktorú nazvali Zemou. Zem je veľmi štedrá, k všetkému čo na nej žije a drží pri živote. Zem dáva, ale aj tak stvorenia žijúce na Zemi si chcú brať ešte viacej. Dáva viac vody ako by chcela a vracia sa jej v pokazenej forme. Zem nemôže vyživovať flóru s nehodnotenou vodou. Zem má radšej čisté, nepoškvrnené zvieratká a rastlinky.

Zem si myslí, že ľudia sú hlúpi. Ľudia si myslia, že ovládajú Zem ale pritom pravý pastier je niekto iný. Zem je často prezývaná modrá planéta, prezývaná ľuďmi. Je to kvôli oceánom, ktoré siahajú od jednej strany Zeme po druhú. Pod hladinou oceánov si Zem schováva svoje zvieratká, stará sa o nich a dáva im všetko, čo si želajú. Zvieratká si pod vodou žijú drsný, ale pritom prekrásny život a Zem sa na nich pozerá ako keby bola v divadle a hrali jej obľúbenú hru. Zem nepridržiava životu žijúceho len pod vodou, má rada aj život žijúci nad hladinou modrej tekutiny.

Rada sa pozerá na život plazov, cicavcov, vtákov ba aj hmyzu. Ale často sa Zemi stáva, že pozerá na divadelnú hru, kde hercami sú zvieratá a zrazu ich vyruší ľudské stvorenie. Ale Zem nie je vždy smutná, že ju niekto vyrušil v jej pôžitku, naopak niekedy jej tečie aj slza po líci. A preto ľudí nemôže nenávidieť, Zem verí, že stvorenia nazývané ľuďmi, sa jedného dňa polepšia. Verí, že sa naučia ako sa správať, veď Zem je matka všetkého žijúceho.

Keď Zem sa pozrie na ľudský život, nie vždy je sklamaná, ale niekedy má pocit, ako keby prepla v televízore na hororový film. Zem si všíma, že jediný kto mení jej výzor sú ľudia a ona s tým nemôže nič spraviť. Musí sa len prispôsobiť, pretože keby Zem zasiahla, stálo by ju to kopec bolesti a smútku, veď predsa Zem je matka všetkého žijúceho na Zemi. Zem sa často zamýšľa, čo behá ľuďom v hlave, keď robia to čo robia. Ak ľudia sa nepoučia, ľudí zrazí na zem a dá im lekciu. Ak ľudia zrazia Zem na kolená, ona sa raz aj tak postaví, ale ľudia niečo takého nemôžu očakávať.

Zem je to, čo máme všetci spoločné. Prečo si to nemôžeme konečne uvedomiť? Zem máme len jednu a viacej ich už nebude. Spoliehame sa, že nájdeme svoju ďalekú budúcnosť vo hviezdach, ale pritom sa nevieme postarať ani o svoju blízku budúcnosť na rodnej planéte.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu