Príhovor k seniorom

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.10.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 395 slov
Počet zobrazení: 3 910
Tlačení: 201
Uložení: 245

Príhovor k seniorom

Príhovor naším klientom pri príležitostí osláv mesiaca úcty k seniorom, ktorý bol spojený s vystúpením našej klientky.

Naši drahí, s úctou a vrelou vďakou na perách, stretli sme sa tu dnes pri príležitosti osláv vášho životného obdobia, vašej chuti žiť a bojovať, nevzdávať sa navzdory nepriazňam osudu.

Všetko na svete môže človek zastaviť, každý pohyb, každý nepokoj, čo však nezastaví, nespomalí, je čas. Čas plynie ako rieka nášho života. Míňa sa deň za dňom, rok za rokom a my sa v určitých chvíľach zastavíme. Aj dnešný deň sa stretávame v mesiaci október, aby sme prejavili svoju pozornosť a úctu tým skôr narodeným, vám. Pri takýchto príležitostiach sa človeku neraz premieta jeho doterajší život, uvažuje o zmysle ľudského bytia, o zmysle nášho života.

A preto skláňajme sa hlboko a ďakujme každému ránu, v ktorom sme sa zobudili a mohli sme uzrieť slnko, vidieť svet a objať svojich najbližších, stretnúť sa s priateľmi a počuť všetko čo je okolo nás.

Vrúcnym želaním každého z nás je šťastný život. Úplné a dokonalé šťastie však neexistuje. Jednému chýba to, inému zasa čosi iné. Každý ľudský život je iný. Človek ho musí prijímať, žiť ho, ale sa nevzdávať, boriť sa s prekážkami a ťažkosťami, siahnuť až na dno síl s vedomím, že po každej búrke sa vyjasní a všetko skrásnie. Treba sa tešiť z maličkostí, pripomínať si chvíle šťastia a radosti, ktoré sme prežili. No nesmieme zabúdať i na čaro terajšieho života, že nerozhoduje len vek ale i životná múdrosť, duševná pohoda a nezlomná vôľa človeka žiť svoj život pre ostatných.

Aj dnešný deň sa chceme myšlienkami, spomienkami, spevom ale i pekným slovom vrátiť o niekoľko rokov späť. Zaspomínať si na dni mladosti a tešiť sa z dosiahnutého, z každodenných radostí, zo svojich blízkych, z krásneho dňa, z úsmevu, zo všetkých tých maličkostí, ktoré robia svet krajším.

Želám vám veľa zdravia, radosti a životného optimizmu. Nech Boh požehná roky, ktoré máte pred sebou, prežite ich obklopení láskou, úctou a pozornosťou svojich najbližších. Buďte ešte dlhé roky medzi nami šťastní. V pokoji si užívajte život. Nech sú dni vášho zrelého veku preteplené vďačnosťou nás všetkých. Nech je vaša jeseň plná plodov, krásna, pokojná a slnečná.

Aj my dnes chceme spomínať spolu s vami. Nech sa pred vami ako na filmovom plátne premietajú jednotlivé obdobia nášho ľudského života. Detstvo –mladosť –staroba, to sú míľniky života, ktoré žije každý z nás.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#prihovor ku dnu seniorov #prihovor k dochodcom


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu