Slávnostný spomienkový prejav

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: katyp (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 29.10.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 327 slov
Počet zobrazení: 1 586
Tlačení: 172
Uložení: 137

Slávnostný spomienkový prejav 

Vážené dámy, vážení páni,

je začiatok apríla a po roku sme sa na tomto pietnom mieste zišli, aby sme si pripomenuli 71. výročie oslobodenia našej obce. Stojíme na mieste, kde sú pri Soche slobody do kameňa vryté mená Mošovčanov, ktorí v boji za slobodu obetovali to najcennejšie čo mali, svoj život. Im patrí hlboká úcta a vďaka. 

Vrátim sa však trochu do histórie. Peklo II. svetovej vojny rozpútal predstaviteľ štátnej moci v Nemecku, ktoré prinieslo hrôzu, akú svet dovtedy nezažil. Na obrovskú hospodársku krízu, trápenie domáceho obyvateľstva a nespokojnosť so stavom spoločnosti našiel „jednoduché“ riešenie.

Vymyslel a ukázal vinníkov tejto situácie, zbavil ich majetku, ľudských práv a pokúsil sa ich vymazať z mapy sveta. Svoj národ presvedčil, že jediný je ten vyvolený, ktorý je správnej rasy, ktorá má právo na moc a na rozhodovanie o živote iných, ktorí správnej rasy nie sú, prípadne ktorí s týmito myšlienkami nesúhlasia.

Aj na Slovensku našiel prisluhovačov, ktorí sa riadili týmito chorými myšlienkami, myšlienkami fašizmu. Tieto myšlienky uplatňovali v živote vojnového Slovenského štátu, ku ktorému sa pohrobkovia fašizmu opäť začínajú hrdo hlásiť. II. svetová vojna priniesla obrovské ľudské a materiálne obete, aké ľudstvo dovtedy nezažilo. Slováci nevyznávajúci hodnoty fašizmu sa aktívne postavili do boja proti nemu a mnohí za to zaplatili vlastným životom.

10. apríla 1945 bola naša obec oslobodená spod fašistickej nadvlády vojakmi rumunskej armády. Žijúcich pamätníkov týchto čias je z roka na rok menej, zostalo ich už len pár a práve preto je na nás, na nastupujúcej generácii, aby sme si tieto udalosti pripomínali a nedovolili, aby sa v našej spoločnosti opäť prebudil duch fašizmu a opakovala sa história.

Každá vojna je krutá, či už je útočná alebo obranná. Krutá je tým, že v nej prichádzajú o život nevinní bez ohľadu na vek, pohlavie, politické či náboženské presvedčenie. Každý vyhasnutý ľudský život bolí. Preto poďakujme všetkým, ktorí obetovali svoj život v boji za slobodu a pri oslobodzovaní našej obce. Uctime si nielen ich pamiatku, ale aj pamiatku všetkých obetí II. svetovej vojny tichou spomienkou a minútou ticha.

Ďakujem.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#pietny príhovor


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu