Vianoce príhovor

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 16.12.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 673 slov
Počet zobrazení: 3 128
Tlačení: 139
Uložení: 154

Vianoce

A zasa sú tu Vianoce, ten krásny a tak dlho očakávaný čas, na ktoré sa tešia hlavne deti, keď žiarivými očami hľadia na vyzdobené stromčeky, radujú sa z darčekov, vôni koláčov a vôbec celej atmosféry Vianoc. A my dospelí sa radi počas Vianoc vraciame v spomienkach do svojho detstva.

Vianoce sú časom, keď sa človek pozastaví v tom zhone života, nájde si viac času na svoju rodinu, svojich blízkych. Vianoce sú o blízkosti človeka k človeku. Zároveň je to čas radosti a veselosti; hojnosti a pohody.

Vianoce sú sviatkom nielen ľudí veriacich, kresťanov, ale všetkých ľudí dobrej vôle. Sme ku sebe lepší, milší, pozornejší. No podstata sviatku je jasne spätá s kresťanským náboženstvom a to s narodením Ježiša Krista – Spasiteľa a Vykupiteľa sveta, Božieho syna, ktorý prišiel na tento svet asi pred 2000 rokmi.

A ako to vlastne bolo s narodením Ježiša?

Narodenie Ježiša Krista

S narodením Ježiša Krista to bolo takto: Jeho matka Mária bola zasnúbená s Jozefom. Ale skôr ako by boli začali spolu bývať sa ukázalo, že počala s Ducha Svätého. Jozef, jej manžel bol človek spravodlivý a nechcel ju vystaviť potupe, preto ju zamýšľal potajomky prepustiť. Ako o tom uvažoval, zjavil sa mu vo sne Pánov anjel a povedal:

„Jozef, syn Dávidov, neboj sa prijať Máriu, svoju manželku, lebo to čo sa v nej počalo, je z Ducha Svätého. Porodí syna a dáš mu meno Ježiš, lebo on vyslobodí svoj ľud z hriechov.“

To všetko sa stalo, aby sa splnilo, čo Pán povedal ústami proroka:

„ Hľa panna počne a porodí syna a dajú mu meno Emanuel, čo v preklade znamená Boh s nami.“

V tých dňoch vyšiel rozkaz od cisára Augusta vykonať súpis ľudu po celom svete. A všetci sa šli zapísať, každý do svojho mesta. Vybral sa aj Jozef z galilejského mesta Nazaretu do Judey, do Dávidovho mesta, ktoré sa volá Betlehem, lebo pochádzal z Dávidovho domu a rodu, aby sa dal zapísať s Máriou svojou manželkou v požehnanom stave. Kým tam boli, nadišiel jej čas pôrodu. I porodila svojho prvorodeného syna, zavinula ho do plienok a uložila do jasiel, lebo pre nich nebolo miesta v hostinci. V tom istom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli a strážili svoje stáda. Tu zastal pri nich Pánov anjel a ožiarila ich Pánova sláva. Zmocnil sa ich veľký strach, ale anjel im povedal:

„Nebojte sa, zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude patriť všetkým ľuďom. Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ, Kristus Pán. A toto vám bude znamením. Nájdete dieťatko zavinuté do plienok a uložené v jasliach.“

A hneď sa ku anjelovi pripojilo množstvo nebeských zástupov, zvelebovali Boha a hovorili:

„Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle.“

Keď anjeli odišli od nich do neba, pastieri si povedali:

„Poďme do Betlema a pozrime, čo sa to stalo ako nám oznámil Pán.“

Poponáhľali sa a našli Máriu a Jozefa i dieťa uložené v jasliach. Keď ich videli, vyrozprávali, čo im bolo povedané o tomto dieťati. A všetci, ktorí počúvali sa divili nad tým, čo im pastieri rozprávali. Ale Mária zachovávala všetky tie slová vo svojom srdci a premýšľala o nich. Pastieri sa potom vrátili a oslavovali a chválili Boha za všetko, čo počuli a videli.

Keď sa za čias kráľa Herodesa v júdskom Betleheme narodil Ježiš, prišli do Jeruzalema mudrci od východu a pýtali sa: „Kde je novonarodený židovský kráľ? Videli sme jeho hviezdu na východe a prišli sme sa mu pokloniť. Keď to počul kráľ Herodes, rozrušil sa a celý Jeruzalem s ním. Vyzvedal sa, kde sa má narodiť Mesiáš. Mudrcov poveril, aby dieťa našli a hneď mu oznámili „že sa mu aj on pôjde pokloniť“. Ale to malo byť klamstvo, lebo chcel malého Ježiša zabiť.

Keď mudrci našli Máriu, Jozefa a Ježiša padli na zem, klaňali sa mu a dali mu dary: zlato, kadidlo a myrhu.

Aj my si navzájom dávame dary, len netreba zabudnúť, že okrem hmotných darov sú aj dary nehmotné, na ktoré netreba mať žiadne peniaze a ktoré to sú: úsmev pre druhého, ochota pomôcť inému, milé slová, odpustenie, trpezlivosť .. Nezabudnime, že kto z lásky niečo dáva, akoby by dvakrát dával.

A na záver mi dovoľte pár veršov.

Vianoce

Vianočný čas začína

v srdci radosť ožíva.

Tešíme sa na ten čas

duša

srdce, jasá v nás.

Prekrásne sú tieto sviatky,

vraciame sa nimi spiatky

k minulosti, detstvu, hrám,

k čarokrásnym spomienkam.

Rodina sa zíde celá pri Vianočnom strome,

izba láskou presvietená,

vzbudzuje v nás dobré myšlienky

aj náladu.

Od radosti zaspievame Ježiškovi

koledu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#príhovor k veľkej noci #príhovor na vianoce


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu