Moja sloboda (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 20.01.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 377 slov
Počet zobrazení: 1 950
Tlačení: 131
Uložení: 124

Moja sloboda (Úvaha) 

Práve táto esej ma priviedla k tomu, aby som sa hlbšie zamyslela čo pre mňa sloboda znamená. Vnímam, že sloboda je úžasný Boží dar, ktorý  sa učím už od detstva poznávať a používať. Najprv som chápala slobodu ako známy slogan: „Rob si čo chceš!“ Až neskôr, keď som sa párkrat popálila som si uvedomila, že to nie je  úplne tak.

Vtedy som pochopila slová sv. Pavla: „Všetko môžeš, ale nie všetko osoží.“ So slobodou je úzko spojená zodpovednosť za vykonané skutky. Lebo ak niečo zlé spravím musím niesť za to následky, ktoré z môjho skutku vyplývajú. Sloboda je do istej miery ohraničená a usmernená určitými pravidlami. Slúžia pre dobro človeka, aby neublížil sebe a ostatným okolo seba.

Keď sa tak zamyslím nad niektorými životnými situáciami zisťujem, že som bola k niektorým rozhodnutiam dotlačená. Veľmi jasne to vnímam na príklade rozhodovania sa  o vysokej škole. Hneď po skončení SŠ som chcela študovať na teológii. Potom sa v rodine veľmi zhoršila a skomplikovala finančná situácia, preto som si začala hľadať prácu a na školu som ani nepomyslela. Len, keď som sa modlila stále som vnímala ako mi Boh ukazuje, že mám ísť na teológiu, ale ja som sa tomu veľmi zaťato bránila.

Prácu som nevedela dlhý čas nájsť, no predsa zasvietilo svetielko, keď ma zavolali zo dňa na deň, aby som prišla do veľkoskladu papiernictva na skúšobnú dobu. Po týždni mi však povedali, že mi ďakujú. Videla som v tom Boží zásah a tak som si podala prihlášku na teológiu. Ale aj tak som trucovala. Povedala som si , že sa nebudem učiť na prijímačky a nepríjmu ma.

Lenže ešte som nevedela akú na mňa Boh použije fintu. Na prijímačky ma doučovala kamarátka, ktorá už na teológii študovala, s veľkým zanietením. A tak už kvôli nej som sa začala učiť na prijímačky. Nakoniec ma na školu prijali. Čo ma veľmi prekvapilo boli skutočnosti: hneď v deň, keď mi došlo oznámenie o prijatí na školu my zavolali kvôli brigáde (pracovala som tam 1 rok) a len čo som nastúpila do školy pociťovala som veľkú radosť, spokojnosť. Boh akceptoval a rešpektoval  moju slobodu, lebo v tomto prípade som sa mohla aj inak rozhodnúť.

Som mu však veľmi vďačná, že vplýval na moju slobodu pri tomto  rozhodnutí, lebo to ovplyvnilo celý môj život.

Neustále mi ukazuje, čo je sloboda v pravom zmysle slova, nie vo význame anarchistickom Len On ponúka pravú slobodu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu