Citróny
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 541
Uložení: 142
Citróny
Z citrusových plodov ľudia najradšej jedia pomaranče. Mandarínky a grapefruity. Citróny majú veľmi ostrú chuť, preto sa používajú na dochutenie omáčok a nápojov. Na dochutenie ryby či palaciniek stačí niekoľko kvapiek, do šalátového nálevu dávame jednu - dve lyžičky, džin s tonikom ozdobí plátok.
Z vytlačeného citróna si však môžeme pripraviť osviežujúci nízkokalorický nápoj, bohatý na vitamín C. Nedostatočný prísun vitamínu C znižuje odolnosť organizmu proti nákazám, preto sa pri prechladnutí oddávna používala citrónová šťava, rozpustená v horúcej vode s lyžičkou medu, ktorý zmierňuje bolesti hrdla. Citrónová šťava obsahuje olej, ktorý povzbudzuje pečeň aby rýchlejšie vylučovala jedovaté látky z tela, a tak zmierňuje bolestivé prejavy reumatizmu.
Možné problémy.
U niektorých ľudí vyvolávajú citrusové plody alergickú reakciu. Niekedy sa po ich konzumácii dostaví Migréna. Šťava z citrónu je veľmi kyslá a môže poškodiť zubnú sklovinu. Citróny sa bežne striekajú fungicídmi a voskom. Ak si chcete nastrúhať citrónovú kôru, musíte plod najprv dôkladne umyť v teplej vode.