Na čo sú nám priatelia? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 25.06.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 496 slov
Počet zobrazení: 2 349
Tlačení: 118
Uložení: 118

Na čo sú nám priatelia? (Úvaha)

Priatelia, ľudia, ktorí si navzájom rozumejú, pomáhajú, dôverujú, zvládajú krásne aj ťažšie momenty spoločne. Zdieľajú svoje každodenné radosti i starosti a dokážu sa pre druhého obetovať. Sú nenahraditeľní. Použijem výrok Kataríny II. :,,Priateľstvo víťazí nad rýchlo obiehajúcimi rokmi a trvá stále, v slzách i v smiechu.‘‘ Prečo je človeku lepšie s priateľom?

Myslím, že najdôležitejšie v živote je byť šťastný. Na našom šťastí by sa mal podieľať predovšetkým náš najbližší priateľ. Z vlastnej skúsenosti viem, že existujú ľudia, ktorí tu budú pre mňa v dobrom aj zlom. Hovorí sa im skutoční priatelia. Často krát nás poznajú lepšie ako sami seba.

Oni ma posunú vždy ďalej, podporujú, stoja na mojej strane, vedia mi povedať pravdu do očí a vyčarúvavajú mi každodenný úsmev na tvári. Bohužiaľ, existujú aj ‘‘priatelia‘‘, ktorí dokážu sklamať a podraziť kolená. Ľudia, o ktorých by sme to nikdy nepovedali. Verili sme im, vkladali sme do nich dôveru, neraz sa na nich spoliehali, no oni nás nakoniec podrazili.

Stretli sme, stretávame a ešte stretneme obrovské množstvo nových ľudí, ktorí nám prirástu k srdcu, no miesto pre najbližšieho priateľa je už obsadené. Niektorí sa budú vnucovať, tváriť sa, že chcú byť našimi priateľmi, ale poza náš chrbát budú o nás rozširovať klamstvá, ktorým široká verejnosť ihneď uverí aj bez poznania koreňa pravdy.

Čo už, cesta životom nám prináša mnoho sklamaní, pádov, našťastie aj úspechov, prekvapení a radostí. Priateľa človek potrebuje neustále, vie, že je tu stále pre neho a neotočí sa mu chrbtom. Buď sa mu zdôverí, vyleje mu svoje srdce, alebo dokonca vyplače v náručí. Áno, to je skutočné priateľstvo. Založené na vzájomnom porozumení, pomoci z oboch strán, ústretovosti a láske. Veriť si, chrániť sa ako súrodenci, blázniť sa ako malé deti.

Pravý priateľ je tu s nami od mladosti po starobu, zostarneme spolu. Spomíname na všetky nádherné chvíle prežité spolu.

Zaujímavý výrok je taktiež: ,,Život bez priateľov je ako lúka bez kvetov.‘‘ Lúka bez kvetov. Slovné spojenie, pri ktorom predsa len pracuje naša predstavivosť, a preto si lúku bez kvetov predstaviť nevieme. Pod slovom lúka nás hneď napadnú kvety. Prečo? Predstavme si nádhernú zelenú lúku s množstvom farebných pestrých kvetov, hmyzom a jeho bzukotom.

A teraz si predstavme samotnú lúku, bez ničoho. Myslím, že tak ako si nevieme predstaviť lúku bez kvetov, si nevieme predstaviť život bez priateľov. Bez ozajstného priateľa sa človek cíti osamotene, smutne, chvíľkami nenachádza zmysel života, pretože je na všetko sám. Svoje problémy v sebe dusí, nemá sa komu vyrozprávať, nemá komu veriť.

Priateľom sa nemusí stať len spolužiak, sused alebo kolega, ale najbližším priateľom sa môže stať aj rodič, súrodenec či manžel. Ak chceme mať pravého priateľa, buďme voči sebe tolerantní, obetaví a úprimní. Verte, s priateľom je život lepší a zábavnejší, hlavne ak ste rovnako blázniví a perfektne si rozumiete.

Chceli by ste mať vynikajúci vzťah so svojimi priateľmi? Zamyslite sa ako sa správate k ostatným a ako vás íní vnímajú. Napríklad dnešný fenómen, Facebook. Myslíte si, že je o pravom priateľstve?

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Priatelia


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.033 s.
Zavrieť reklamu