Slávnostný prejav – 50. narodeniny

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: NaNuska
Typ práce: Referát
Dátum: 23.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 393 slov
Počet zobrazení: 274 024
Tlačení: 4 058
Uložení: 3 145

Slávnostný prejav – 50. narodeniny

Drahá oslávenkyňa, milí hostia!

Keď otváram svoj kalendár a listujem v ňom, vidím v ňom, mnoho koloniek s menami a číslami dní, mnoho mojich poznámok, mnoho sviatočných dní vyznačených osobitne červeným písmom. Zastavím sa na augustovej strane.

Vyzerá to ako ďalšia nudná strana plná všedných dní a každodenných povinností. No odrazu mi do očí padne deň označený krikľavým výkričníkom, ktorý v mojom kalendáriku označuje niečo výnimočné a nezvyčajné. Hneď zbystrím pozornosť. V kolonke „Sobota 20. august 2008“ mi výraznou farbou svieti nápis „Maminka – 50-tka“.

Tak ako som ja pred dvomi týždňami listovala vo svojom kalendári, tak aj čas listuje v knihách našich životov, kde každá strana znamená 1 rok, a každý deň do nich svojim perom vpisuje slová minulosti. Dnes sa však čas akoby nachvíľu zastavil a dovolil mi, milá mamička, nazrieť do tvojej knihy života a prečítať z nej pár riadkov.

Prvýkrát si svetlo tohto sveta uzrela v krásny slnečný augustový deň. Hoci si sa narodila ako štvrté dieťa, vždy si bola zahŕňaná rovnakou rodičovskou láskou ako tvoji súrodenci. Roky sa však míňali a s nimi aj dni plné šťastného detského smiechu, no aj sĺz vyplakaných nad rozbitými kolenami. Prišiel čas dospelosti, čas mnohých nových povinností, ale aj radostí, priateľov a lások.

Láska do tvojho života priviedla i muža, ktorého si si zvolila za svojho jediného. Z vášho spoločného citu ste darovali život dvom novým bytostiam. Mne a môjmu bratovi. Odo dňa, kedy som prišla na svet, pevne stojíš pri mne, keď zablúdim, vždy mi veríš, keď ma odsudzujú a si jediná, ktorá ma miluje, keď ma ostatní nenávidia. Si pre mňa najlepšou kamarátkou, spoľahlivou osobou a milujúcou matkou, rovnako, ako si pre ostatných vernou priateľkou.

Dnes presne o polnoci čas v tvojej knihe života obráti ďalšiu stranu. Od tejto chvíle pero času začne písať svoje riadky na päťdesiatu stranu, čo je pre nás znakom zastaviť sa aspoň na moment vo víre všednosti a neodkladných povinností a dopriať peru čas napísať na úvod tejto strany krasopisným písmom slová: „Všetko najlepšie“. Dnes je ten čas, kedy aj ja môžem tu pred tebou vysloviť tieto slová spolu so slovami vďaky a obdivu za to, akou si skvelou matkou, manželkou a priateľkou.

Tak, milí priatelia, pozdvihnime poháre a pripime na zdravie tejto jedinečnej osoby a týmto gestom jej ešte raz poďakujme a do ďalšieho života poprajme len to najlepšie! 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu