„Akého človeka si môžem vážiť a prečo?“ J. A. Komenský (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 08.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 363 slov
Počet zobrazení: 1 239
Tlačení: 90
Uložení: 92

„Akého človeka si môžem vážiť a prečo?“ J. A. Komenský (Úvaha)

Od narodenia som vyrastal v rodine, ktorá mi vštepila tradície, základné pravidla správania, a všetky hodnoty, ktoré človek do života má dostať, aby bol „človekom“. Bol som ako „prázdna tabuľa na ktorej nie je nič napísané, ale všetko sa môže napísať“. A na tú tabuľu začali pribúdať prvé písmenká získané životnými skúsenosťami s rodičmi, rovesníkmi, priateľmi a učiteľmi.

A akého človeka si môžem vážiť a prečo? Na prvom mieste sú to rodičia. Ich si vážim najviac. Veď som od nich dostal život, porozumenie, lásku. Vážim si sestry, lebo ma vždy ľúbili, aj keď som mal niekedy chrbát posiaty ich „buchnátmi“. Vážim si starých rodičov, veď boli vždy ku mne dobrí. Vážim si kamarátov a priateľov, lebo s nimi ma spájajú zážitky a rôzne tajomstvá.

Vážim si učiteľov. Boli mi vždy ako druhí rodičia. Odovzdávali mi vedomosti, ukázali mi, že škola môže byť aj hrou. Vždy som u nich obdivoval ich ochotu, trpezlivosť, rozhodnosť a snahu vštepovať do našich „hláv“ niečo, čo budeme v živote potrebovať. Veď oni dobre vedia, že „každý mladý človek sa rodí schopný nadobúdať znalosti vecí“. No jednoducho sú to pre mňa vzdelaní ľudia. Vážim si ich preto, lebo vzdelanie im nepadlo z neba len tak, bez námahy a snahy. Všetko dosiahli svojou usilovnosťou a húževnatosťou. Vážim si ich preto, lebo mi vždy boli príkladom na ceste za vzdelaním. Ako tvrdí Komenský : ,,Škola je predohrou života“.

Veď načo by mi boli pekné rifle, moderný účes? „Veď čo iného je naučený krásavec ako papagáj ozdobený perím?“ A preto nech sa každý učí rozumieť tomu, čo vraví. ,,Lebo ten, kto nevie vyjadriť, čo si myslí, je sochou a ten zase, kto bľaboce, čomu nerozumie, je papagáj.“

Prelistoval som si knihu Jana Amosa Komenského : Veľká didaktika. Najprv som si myslel, že ničomu nerozumiem. Spočiatku mi jeho teórie o výchove pripadali nudné a zastarané. No iba spočiatku! Pomaly som prichádzal na to, že mnohým veciam rozumiem, dokonca s nimi súhlasím. Keď som trochu popremýšľal, vedel som ich aplikovať na prostredie a ľudí okolo seba. Neboli to až také prežité frázy. Mnohé z nich sa dajú použiť aj dnes.

Domnievam sa, že výchova je veľmi náročný proces. Podieľa sa na ňom mnoho faktorov. Komenský by povedal : ,, ...z každého človeka sa stáva človek, ak sa nepokazí.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: „Akého človeka si môžem vážiť a prečo?“ J. A. Komenský (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu