Význam a vplyv médií v našej spoločnosti (Diskusný príspevok)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 08.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 700 slov
Počet zobrazení: 1 960
Tlačení: 94
Uložení: 88

Význam a vplyv médií v našej spoločnosti (Diskusný príspevok)

Vážení prítomní,

dovoľte mi aby som sa vyjadril k téme, o ktorej rozprávali už niektorí zúčastnení predo mnou, o význame a vplyve médií v našej spoločnosti.

Ako prvé, a najväčšie a najvplyvnejšie médium by som spomenul televíziu. Jej dopad na nás môžeme vidieť v každodennom živote. Najskôr by som chcel spomenúť výhody televízie. Obrovským benefitom ktorý televízia ponúka sú rôzne náučné, súťažno-logické či dokumentárne seriály. Človek tak môže spoznávať rôzne kultúry, získavať informácie a nadobúdať vedomosti. No aj napriek niekoľkým výhodám ktoré nám ponúka televízia, sú tu aj negativizma, ktorých nie je určite málo. Televízia má v dnešnej dobe najsilnejší vplyv na správanie, zmýšľanie, cítenie či konanie nás, ľudí, spomedzi všetkých médií súčasnosti.

Televízia, ktorá nám môže pripadať ako zábavný formát, nám bohužiaľ ponúka aj každodennú dávku násilia, intríg, konfliktov či iných negatívnych vecí, ktoré môžeme vidieť v rôznych seriáloch. Veci, ktoré boli vymyslené rôznymi seriálovými režisérmi sa postupne vkrádajú do našich životov a bohužiaľ nás veľmi negatívne ovplyvňujú. Môžeme si uviesť hneď niekoľko príkladov. Manželia sa rozvádzajú kvôli maličkostiam. Smutné je že sa problém nesnažia riešiť, ale hneď sa rozvedú. Veď seriály, ktoré sú často krát nevkusné, nám ponúkajú tieto veci ako úplnú prirodzenosť, absolútnu normálnosť. Deťom, ktoré vidia na televíznych obrazovkách rôznych superhrdinov, sa prostredníctvom nich ponúka ako vzor správania správanie útočné, často krát až brutálne. Tieto postavy sú často krát príliš negativistické, no deťom sú ponúkané ako silne pozitívne. Oni potom veľmi ľahko tieto pseudovzory aplikujú do svojich životov, tak sa veľmi často stáva že nedokážu konflikty riešiť s chladnou hlavou a rozvahou. 

Aj tieto problémy nás utvrdzujú v tom, že médium na nás pôsobí negatívne. Ako ďalší zdroj, ktorým televízia ovplyvňuje našu myseľ je reklama. Ona nám neponúka len veci ktoré vlastnou vôľou vidíme či počujeme. Podprahovo do konzumenta vkladá aj určitý pocit chcenia. Ak v televízií ide reklama na nejaký výrobok, reklama ho ponúka tak zidealizovane a tak veľmi podprahovo, že ak konzument navštívi supermarket, podvedome pôjde za značkou, ktorá mu bola celý čas nevedome vnucovaná. Hlavná úloha reklám je ekonomická, veď predsa ide každý zákazník čo si niečo kúpi, je dobrý zákazník.

Ako ďalšie by som mal spomenúť rozhlasové médium. Tento druh média môže nám často krát poslúžiť na spríjemnenie cesty v aute či na vyplnenie ticha pri nejakej manuálnej práci. Jeho veľkou výhodou je neskazenosť, čo znamená že informácie ktoré sa ním ponúkajú ľuďom by mali byť overené, skutočné a nezavádzajúce. Niekedy toto médium môže pôsobiť samozrejme aj negatívne. Obrovskou chybou tohto média, no hlavne komerčných rádií je, púšťanie príliš rýchlej a tanečnej hudby hneď zrána, kedy každý z nás by potreboval hlavne nejakú jemnú melódiu na prebratie. Nevhodne zvolená hudba môže u nás hneď od rána vyvolávať nervóznu náladu, ktorá sa ruka v ruke nesie prežívaním nášho celého dňa.

Tretím médiom ktoré ovplyvňuje našu spoločnosť je tlač. Aj keď tlač už nie je v súčasnosti tak veľmi rozšírená ako v minulosti, stále sa nájdu prívrženci tohto média, ktorý naňho nedajú dopustiť. Tlačené média by sme mohli rozdeliť do dvoch kategórií. Tie ktoré na nás majú pozitívny vplyv a tie ktoré majú negatívny vplyv. Medzi tlačené média s pozitívnym vplyvom môžeme charakterizovať ako médium prospešné, ktoré plní účel ľudí informovať a pomáha zlepšovať inteligenčnú úroveň spoločnosti. Medzi negatívne zaradíme bulvár, ktorý môže pôsobiť ako jed spoločnosti.

Posledné a zároveň štvrté médium spomeniem internet. Internet ako taký nám ponúka nespočetne veľa možností na pozitívne využitie. No už je problém každého jedného z nás ako bude s týmto médiom zaobchádzať. Problémom dnešnej spoločnosti, no hlavne kategórie mladých ľudí je nevhodne využitý čas strávený pri počítači či notebooku.

Mnoho mladých miesto toho aby získavali rôzne informácie a snažili sa z internetu vyťažiť čo najviac, radšej strácajú čas na rôznych sociálnych sieťach, ktorý je v dnešnej dobe viac než vzácny. Jedným zo sociálnych problémov dnešných kybernetických, istým spôsobom aj virtuálnych ľudí je, že začína sa do popredia prebíjať fenomén tretej osoby. Ide o to, že jednotlivci prestávajú hovoriť s ľuďmi, ale začínajú hovoriť o ľuďoch. Tento problém treba skôr či neskôr riešiť. Príliš časté využívanie internetu môže v nás vzbudzovať závislosť, preto si treba dávať veľký pozor na to aký dlhý čas strávime za obrazovkami našich počítačov.

Nakoniec by som zhrnul, že aj keď majú média v dnešnom svete mnohé výhody, stále tu je niekoľko násobne viac nevýhod, a majú na naše životy obrovský negatívny vplyv. Priebojnosť negatívnych vecí do našich životov treba čo najskôr eliminovať.

ĎAKUJEM ZA POZORNOSŤ.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Umenie v nasom zivote diskusny prispevok #Diskusný príspevok #masmédiá v našom živote

Diskusia: Význam a vplyv médií v našej spoločnosti (Diskusný príspevok)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu