Deň sv. Valentína a Svätý Valentín vo svete

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 14.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 429 slov
Počet zobrazení: 999
Tlačení: 56
Uložení: 66

Deň sv. Valentína 

14. február je deň, kedy sa oslavuje Valentín. Tento deň je sviatkom všetkých zamilovaných, kedy si vyznávame lásku viac ako inokedy. Obdarúvame sa kvetmi, sladkosťami, či inými drobnosťami a stretávame sa na romantických miestach.

O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje veľa legiend. Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá hovorí o svätom Valentínovi, ktorý bol mučeníkom žijúcim za vlády cisára Claudia II. Tento panovník rád a často viedol vojny, ale rímski muži jeho nadšenie nezdieľali a neradi vstupovali do vojska. Podľa Claudia bol ich dôvod jednoduchý: nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Ženatých mužov nepovažoval za dobrých bojovníkov. Preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. Valentín bol rímsky kňaz, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry.

Jednu noc Claudiovi vojaci vtrhli do kostola a Valentína zajali, mladý pár, ktorý Valentín práve vtedy sobášil, stihol našťastie ujsť. Claudius uvrhol Valentína do väzenia. A potom sa stalo niečo veľmi zvláštne. Pri jeho oknách a dverách sa začali zhromažďovať listy a drobné darčeky od tých, ktorým pomohol alebo sa chystal pomôcť tým, že ich zosobáši. Dávali mu tým najavo, že veria rovnako ako on - v lásku. Dcéra jeho žalárnika sa tiež rozhodla, že ho navštívi a vymohla si povolenie u otca. Valentín sa do nej zamiloval. V deň jeho popravy, teda 14. februára 269 pred Kristom, jej nechal list, v ktorom vyznáva svoju lásku a podpísal ho: "Od Tvojho Valentína". Odtiaľto odvodzujeme aj pôvod valentínskych pohľadníc.

Ďalšia legenda tiež vykresľuje Valentína ako čestného, skromného a mierumilovného človeka, ktorého obdivoval sám cisár. Údajne sa túžil stať Valentínovým priateľom, no chcel, aby sa Valentín vzdal kresťanstva. Valentín odmietol a cisár nariadil mestskému prefektovi Astoriovi, aby na kňaza dohliadal. Valentín sa modlil za uzdravenie prefektovej slepej dcéry, modlitbami urobil zázrak – uvidela. Tí, ktorí neboli kresťania, odmietli zázrak kresťanských modlitieb a Valentína zavraždili...

V roku 469 pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň na jeho počesť. Sv. Valentín sa tak stal patrónom zaľúbených.

Svätý Valentín vo svete

V Spojených štátoch má sviatok sv. Valentína dlhú tradíciu. Prvé valentínske pohľadnice boli vyrobené v 19. storočí. Maľovali sa ručne, zdobili sa ornamentami, morskými mušľami alebo sušenými kvetmi a pod.

V Škótsku sa každý rok usporadúva festival, na ktorom si mladí ľudia losujú z klobúka meno svojho Valentína alebo Valentínky, s ktorou potom majú pretancovať celý večer. Podľa ďalšieho zvyku sa Valentínom alebo Valentínkou stane prvý človek, do ktorého v ten deň doslova narazíte na ulici.

V Anglicku sa traduje, že 14. februára si vtáci (najmä holuby a labute) volia svojich partnerov na celý život.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu