Význam misie Cyrila a Metoda pre súčasného človeka (Diskusný príspevok)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 21.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 327 slov
Počet zobrazení: 712
Tlačení: 59
Uložení: 70

Význam misie Cyrila a Metoda pre súčasného človeka (Diskusný príspevok)

Vážení prítomní!

Zišli sme sa tu, aby sme si pripomenuli 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Dnešnou diskusiou si pripomenieme význam tejto návštevy.

Cyril a Metod pochádzali z byzantského mesta Solún. Dôvodom ich návštevy bola prosba veľkomoravského kniežaťa Rastislava adresovaná cisárovi byzantskej ríše Michalovi III. Podľa môjho názoru mal príchod týchto učencov pre náš národ veľký význam, či už preto, že priniesli kresťanstvo, ale aj preto, že ako prví doniesli na územie Veľkej Moravy zrozumiteľné písmo, hlaholiku, a jazyk, staroslovienčinu. Aj vďaka týmto skutočnostiam mohli o tisíc rokov neskôr Štúr, Hurban a Hodža uzákoniť spisovnú slovenčinu.

Z hlaholiky neskôr vznikla cyrilika, z ktorej vychádza aj súčasná azbuka. Preto si myslím, že títo svätci boli dôležití nielen pre nás Slovákov, ale aj pre ostatné slovanské národy. Skúsme sa zamyslieť nad tým, čo by sa stalo, keby títo vierozvestci na naše územie neprišli? Ovplyvnilo by to niečo? Ja si myslím, že určite áno a kvôli tomu je pre nás toto výročie také dôležité. Bez Cyrila a Metoda by sme podľa mňa neboli tam, kde práve teraz sme. Boli to učitelia národov, a preto by som im chcel vzdať poctu a symbolicky poďakovať za to, čo pre nás spravili.

Ale pravdou je, že príchod Cyrila a Metoda už nemá pre mnohých súčasných ľudí význam.Za 1150 rokov sa toho dosť zmenilo. Zmenili sa technológie, ale hlavne sa zmenili ľudia. Súčasného človeka skôr zaujíma, čo je dnes v móde, škandály celebrít... Nejaký Cyril a Metod im už nič nehovorí. Namiesto toho, aby ľudia viac času trávili spoznávaním svojej histórie, sedia doma pri Facebooku alebo televízore a kŕmia sa hlúposťami.

Chcel by som ešte na záver poznamenať, že vďaka poznaniu histórie by ľudstvo nemalo urobiť tie isté chyby ako v minulosti. Preto je nevyhnutné, aby si ľudia pripomínali svoju históriu, to pozitívne, čo priniesla, ale aj prešľapy, ktoré napáchali.

Ďakujem za Váš čas a prajem Vám príjemný deň!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Význam misie Cyrila a Metoda pre súčasného človeka (Diskusný príspevok)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu