Cesta za šťastím (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 384 slov
Počet zobrazení: 1 137
Tlačení: 73
Uložení: 70

Cesta za šťastím (Rozprávanie)

Už od prvej chvíle svojho psieho života Max vedel, že je výnimočný zmyslom pre dobrodružstvo. No bol ešte len malé šteňa, ktoré nevedelo rozoznať nič iné, iba nežný dotyk svojej mamy.

Tak, ako všetky šteňatá, aj on najprv veci len cítil, až potom sa mu vyvinul zrak, aby svet videl veľkými šibalskými očami plnými dobrodružstva. Keď sa v jeden deň zobudil zo snov o ríši plnej hračiek späť do reality, zistil, že už nie je obklopený svojimi dvoma súrodencami v lone mamy.

Bol úplne sám a nevedel, kde sa jeho rodina stratila. Po dni čakania bol už hladný, a tak sa ich vybral hľadať sám do veľkého sveta plného zvierat a ľudí, ale to ho neodradilo. Túlal sa sem-tam od lúk plných kvetov až po tmavé uličky veľkomesta. Zničený, unavený a hladný krúžil okolo malej mäsiarne na konci ulice.

Čakal pri dverách s nádejou, že mu niekto hodí kúsok jedla. Ľudia vchádzali a vychádzali, ale len pár dobrých ľudí mu hodilo nejaký ten kúsok z nákupnej tašky. Jednými z najláskavejších boli dve školáčky, ktoré išli okolo cestou zo školy. Boli to sestry a na ukážku ich dobrej výchovy a láskavých sŕdc mu hodili celú svoju desiatu a zároveň si dávali pozor, aby to nebolo pre psíka nič nevhodné a nezdravé. Ostali sa s ním hrať až do súmraku, no nanešťastie aj ony museli ísť domov. Nechceli Maxa opustiť, ale zároveň nevedeli, ako by si ho mohli zobrať domov. Napadlo im, že by mohli zavolať ujovi.

Bol predsa zverolekár a so psami mal viacej skúseností ako ony. Jedna zo sestier, Natália, pohotovo vybrala telefón a zavolala ujovi. Max nechápavo s vyplazeným jazykom pozeral z jedného dievčaťa na druhé. Po takmer dvadsaťminútovom rozhovore nakoniec Natália povedala svojej sestre Olívii, aby na uja počkali.

Ten si Maxa zobral na kliniku, vyšetril ho a snažil sa nájsť nejaké stopy o jeho majiteľovi, no márne. Jedinou informáciou bol červený obojok so štítkom s menom Max vyrytým v strede. Keď ani po pár dňoch nemohli nájsť jeho majiteľov, Olíviin a Natáliin ujo sa rozhodol, že si Maxa adoptuje. To hyperaktívne šteňa si istotne zaslúžilo miesto v jeho srdci!

Max spokojne vyrastal v rodine spoločne s Olíviou, Natáliou a ich príbuznými zahŕňaný láskou a šťastím. Aj keď sa jeho príbeh nezačal šťastne, nakoniec si to svoje šťastie našiel.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu