Čo ma v poslednom čase najviac znepokojuje (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 539 slov
Počet zobrazení: 1 008
Tlačení: 72
Uložení: 80

Čo ma v poslednom čase najviac znepokojuje (Úvaha)

Témou číslo jeden v médiách aj v každodennom živote sa stal koronavírus. Je to záhadný nepriateľ, ktorého sa bojíme, lebo ho zatiaľ nepoznáme a nevieme, čoho všetkého je schopný. Ocitli sme sa v náročnej situácii, lebo ešte nikdy sme takéto niečo nezažili. Ja si však myslím, že keď budeme všetci spolupracovať a rešpektovať dané nariadenia, tak to spolu určite zvládneme a zbavíme krajinu tohto vírusu.

Našťastie, postupne získavame čoraz viac informácií o tejto chorobe, a tak sa vieme pred ňou lepšie chrániť. Vieme, že koronavírus je spoločné označenie pre štyri rody vírusov obsiahnutých v čeľadi Coronaviridae. Môžu spôsobovať ochorenia dýchacích ciest, ako napríklad obyčajné nachladnutie, ale aj zápal pľúc a bronchitídu. Symptómy môžu byť kašeľ, teplota nad 38 °C a sťažené dýchanie.

Podľa mňa, na internete sa šíri veľa pravdivých, ale žiaľ aj nepravdivých informácií. Čo máme robiť ako prevenciu proti vírusu ? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Musíme si často umývať ruky mydlom a teplou vodou, očí, nosa a úst sa nedotýkať, vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, hlavne nosiť rúško a zostať doma. Možno nevyzeráme najlepšie v tých rúškach, ale na prvom mieste je vždy zdravie a musíme pre to, aby sme neochoreli a neohrozili našich blízkych, urobiť čo najviac. Druhá najväčšia výzva je zostať doma a čakať. Viem, že je to ťažké. Keď sme chodili do práce, do školy, často sme sa sťažovali, že nemáme na seba dostatok času. Ale teraz sa to zmenilo. Momentálne sme naraz dostali toľko voľného času, že ani nevieme, čo s ním. Trochu sa zamyslime! Všetko, na čo sme nemali čas pred pandémiou, spravme teraz!

Konečne môžeme tráviť čas s rodinou, športovať, čítať, pozerať seriály, filmy alebo sa venovať nejakej inej záľube.

Žiaľ, čísla len stúpajú a stúpajú. Ako pán predseda vlády, Igor Matovič, povedal: „Každý deň otestujeme toľko ľudí, koľko len zvládneme. Testy sú moderné a kvalitné. S 90-percentnou pravdepodobnosťou ukážu, či je osoba infikovaná, alebo nie.“ Vidíme, že štát sa snaží urobiť všetko pre to, aby sme zabránili naplneniu zlých scenárov tejto pandémie. Zlým príkladom je Taliansko, kde vláda reagovala neskoro a nedostatočne radikálne.

Bohužiaľ, táto pandémia veľmi ovplyvňuje aj našu ekonomiku. Obchody fungujú v obmedzenom režime a v továrňach je zastavená výroba. Veľa ľudí na začiatku tohto obdobia začalo nakupovať vo veľkom množstve potraviny aj drogériu. Za pár dní sa minuli rúška, dezinfekčné prostriedky na ruky, rukavice a iné ochranné pomôcky. V niektorých lekárňach už nedostať ani základné lieky, lebo ľudia sa boja a vykúpili ich. Kompetentné inštitúcie sa snažia zaobstarať tovar z iných krajín, aby každý dostal to, čo potrebuje. Nakoniec by som vám chcela prezradiť ešte jednu zaujímavosť. Viete, odkiaľ má koronavírus svoje meno? Volá sa tak preto, lebo vedci zistili, že vírus dokáže celkom úspešne rozoznávať receptory v bunkách. K takémuto rozpoznaniu používa glykoproteín, známy tiež ako S-proteín, ktorý mu umožní naviazať sa na hostiteľské bunky. Tento proteín mu dodáva korunovitý vzhľad.

Žijeme v náročnej dobe, sú to ťažké chvíle pre ľudstvo, ako vojny a iné problémy, ale všetko sme zatiaľ zvládli a spoločnými silami zvládneme aj túto situáciu. Buďme trpezliví, empatickí a pomáhajme si navzájom. Ako povedal taliansky spisovateľ Luciano de Crescenzo: „Všetci sme anjeli s jedným krídlom. Ak chceme lietať, musíme sa objať.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu