Obec, v ktorej žijem (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 521 slov
Počet zobrazení: 812
Tlačení: 75
Uložení: 67

Obec, v ktorej žijem (Rozprávanie)

Kolárovo je to malé mestečko na Slovensku ležiace v Komárňanskom okrese, v Nitrianskom kraji, pri sútoku Váhu a Malého Dunaja. Mesto sa nachádza na Podunajskej nížine, vo vzdialenosti 20 km od okresného mesta Komárno.

Prvá obec sa nazývala Malá Gúta a ležala na ľavej strane Váhu, pri rieke Nitra. Toto osídlenie sa nazývalo aj Starou Gútou. V listinách sa prvýkrát spomína roku 1268. V 14. stor. bolo založené druhé osídlenie, nazývané Veľká Gúta. Po moháčskej bitke sa obyvatelia oboch obcí z obavy pred Turkami presťahovali na bezpečnejšie miesto pravého brehu Malého Dunaja, na Žitný ostrov, tam, kde sa nachádza dnešné Kolárovo. V tom čase bola už Veľká Gúta zničená.

Obyvatelia mesta veľa trpeli aj v časoch vojen. Roku 1311 zbrojnoš Matúša Čáka Trenčianskeho Chellus so svojou hordou zničil obce Gúta. V roku 1669 zapálili turecké jednotky východnú časť Kolárova. V rokoch 1848-1849, v dobe národnooslobodzovacích bojov, po vyhratých bitkách v Tešedíkove a Žihárci ustupujúce rakúske vojsko podpálilo mesto.

V chotári obce stál v minulosti Žabí hrad, podľa niektorých prameňov sa nazýval aj Hrad mieru. Hrad Kolárovo bol postavený r. 1349 na ochranu brodov a obchodnej cesty. V listine kráľa Ladislava IV. z roku 1551 sa Gúta už spomína ako mestečko.

Kolárovo má aj Drevený most, svojou dĺžkou 86 m sa radí medzi najdlhšie v strednej Európe. Lodný mlyn je rekonštrukcia typického plávajúceho mlyna. Drevená stavba so sedlovou strechou pokrytou šindľom je z roku 1980. Nachádza sa na mŕtvom ramene Malého Dunaja.

Rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie bol postavený v rokoch 1723-1724. Trojičný stĺp stojí na pôvodnom mieste v kostolnom parku a pochádza z r.1831. Bol postavený na pamiatku obetí cholery. Pamätník obetiam II. svetovej vojny s menami obetí sa nachádza v novom parku.

Kolárovo patrí medzi najväčšie mestá dolnej častí Žitného ostrova. Kolárovo v roku 2011 malo 10 823 obyvateľov, z toho 5 372 mužov a 5 451 žien. Vekovú štruktúru obyvateľstva tvoria najmä ľudia v produktívnom veku - 61,9%, takže prevládajú mladší ľudia. V meste žijú Maďari - 80,8% a Slováci - 17,5%. Náboženské vyznanie obyvateľstva: rímskokatolícke - 76,2% a evanjelické - 4,1%.

Mestské kultúrne stredisko /MsKS/ zohráva významnú úlohu v kultúrnom a spoločenskom živote Kolárova. Okrem kultúrnych a spoločenských aktivít sa svojou rôznorodou činnosťou

snaží uspokojiť záujmy širokej vrstvy obyvateľstva so zreteľom na zachovanie a šírenie miestnych ľudových tradícií a hodnôt slovenskej, maďarskej a európskej kultúry.

Bohatý športový život nášho mesta odzrkadľujú aktívne a úspešne fungujúce športové kluby. Obľúbené športy sú futbal, hádzaná, džudo, zápasenie, cyklistika, karate, stolný tenis.

Turizmu v Kolárove sa tiež darí. Turisti navštevujú hlavne Múzeum vodného mlyna, ktorý bol vybudovaný ako súčasť kultúrnej pamiatky Plávajúci mlyn. Zloženie flóry a fauny na tomto území je typickým reprezentantom ekosystému lužného lesa. Druhý najvýznamnejší turistický program v Kolárove je kolárovský jarmok a tradičné hody. Mesto Kolárovo každý rok usporadúva jarmok a tradičné hody, na ktoré pozývajú aj občanov nášho mesta.

Kolárovo je malé poľnohospodárske mestečko. Ja sa tu cítim veľmi dobre, lebo tu býva celá moja rodina a predtým tu žili aj moji predkovia. Nechcem tu nič zmeniť, Kolárovo sa mi páči také, aké je. Je to moje mesto, môj domov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu