Je v živote potrebné priateľstvo? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 551 slov
Počet zobrazení: 1 674
Tlačení: 79
Uložení: 75

Je v živote potrebné priateľstvo? (Úvaha)

Čo je to priateľstvo? Priateľstvo je veľmi vzácne puto. Je to vzťah, ktorý si každý človek vie vytvoriť sám. Aj keď to nie je Bohom daný vzťah ako vzťah matky, otca, sestry, brata, je to stále jeden z najlepších vzťahov, aké môže jednotlivec mať. Mať skutočného priateľa je v dnešnej uponáhľanej dobe veľkým darom. Myslím naozajstného priateľa, človeka, ktorý nás sprevádza skoro celým životom. Nehľadáme si priateľov, pretože sú užitoční, ale keď raz puto priateľstva silnie a silnie, má množstvo pozitívnych aspektov. Prečo je dôležite si nájsť správneho priateľa?

Je nesmierne dôležité byť v živote schopný robiť správne rozhodnutia, najmä ak máme záujem zvoliť si skupinu priateľov, s ktorou chceme byť po zvyšok nášho života. Mali by sme mať skupinu priateľov, ktorí sú disciplinovaní, presní, jednoducho v nich prevládajú tie pozitívne povahové črty. Je to nevyhnutné z dôvodu, že sa začíname podobať ľuďom, s ktorými sa stretávame najviac. Napríklad ak sa jeden alebo dvaja naši blízki kamaráti podieľajú na zlých návykoch, ako je fajčenie, pitie, skôr či neskôr ich budeme nasledovať. To je dôvod, prečo je dôležité byť opatrný, pokiaľ ide o nadväzovanie priateľstiev. Čo však znamená skutočné priateľstvo? Skutočné priateľstvo je v skutočnosti požehnaním, ktoré má len niekoľko ľudí. Tí, ktorí to majú, by mali ďakovať Bohu za to, že majú vo svojom živote skutočné drahokamy, a tí, ktorí nemajú pár dobrých priateľov, by sa mali neustále usilovať získať dobrých priateľov. Vo svojom jednoizbovom apartmáne zostanete šťastní, ak budete obklopení svojimi priateľmi. Na druhej strane, šťastie nenájdete ani vo svojom sídle, ak ste tam sami.

Ale prečo je človeku lepšie s priateľom? Priateľov si hľadáme pre mnoho vecí. Ja si hľadám priateľov, ktorí sú pre mňa oporou, a to najmä v ťažkých situáciách. Viem sa im zdôveriť so svojimi starosťami. Veľakrát nám život spôsobí mnoho problémov a v takýchto situáciách sa nám mnohí obracajú chrbtom. No ten, čo pri nás ostane napriek všetkému a podá nám pomocnú ruku, je ten pravý priateľ. Ďalšia vlastnosť, ktorú v mojom priateľovi hľadám, je dôvera. No priateľstvá, v ktorých panuje úplná dôvera, sa v dnešnej dobe hľadajú veľmi zriedkavo. V tomto svete myslí každý iba na seba. Ľudia si čoraz menej uvedomujú životné hodnoty a myslia len na úspech a peniaze. Lenže po čase zistia, že tu nie je nikto, kto by ich mohol vypočuť a pomôcť im s ich problémami.

Prečo? Odpoveď je podľa mňa veľmi jednoduchá. Boli zaslepení pomáhaním sebe a nevšímaví k ľuďom, ktorí ich ozaj mali radi. Poznám veľa ľudí, o ktorých viem povedať, že majú nasadenú masku. Obklopujú nás peknými, milými slovami, no po nejakom čase, keď spoznáme ich pravý charakter, zistíme, že sú neúprimní, egoistickí a v ich duši prevláda nenávisť. Schopnosť vyznať sa v ľuďoch je v živote čoraz dôležitejšia. Keby sa ľudia len trochu zmenili, celý svet by mohol byť o niečo lepší.

Je teda v živote priateľstvo potrebné? Podľa môjho názoru, do dobrého priateľstva sa vždy oplatí investovať, pretože niekedy je to najdlhší vzťah v našom živote. Priateľom môžete povedať isté veci bez toho, aby vás odsudzovali. Na to aby priateľstvo poskytovalo človeku spokojnosť, musí byť vyvážené, zdravé a založené na sympatiách nie na postranných úmysloch. Ak chceme mať správneho priateľa, musíme si ho správne vybrať. Na to nám nestačí mať len otvorené oči, ale musíme mať najmä otvorené srdce.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu