Láska (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: gabikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 30.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 460 slov
Počet zobrazení: 3 608
Tlačení: 93
Uložení: 81

Láska (Úvaha)

„Čo z pravej lásky vyviera, nikdy nevyschýna.“

Láska. Mnohí z nás sa zamýšľajú nad týmto slovom a snažia sa ho pochopiť. Láska - jednoduché slovo na päť písmen, no keď ho vyslovíme, alebo píšeme, znie nám krásne a čarovne. Lenže, čo je v skutočnosti láska? Je to cit, alebo túžba? Prečo niekedy zmizne a inokedy sa zas načakane vráti? Mohol by bez nej existovať život na zemi? Keby sme sa spýtali na tieto otázky viacerých ľudí, dostali by sme rôzne odpovede. Veď každý človek verí v niečo iné, uznáva iné hodnoty, niekto na lásku neverí a niekto pre ňu dokáže urobiť aj nemožné. Napríklad zniesť modré z neba.

No pre nás láska znamená zmysel života. Človek potrebuje lásku k životu. Keby nebola, nežili by sme ani my, naši rodičia, starí rodičia, nežil by nik a ani nič na Zemi. Je to jeden z najvzácnejších a najkrajších citov, ktorý exituje od nepamäti na svete.

Láska má nevšednú moc, dokáže hýbať svetom, meniť ľudí. V jednej chvíli nám vyčarí úsmev na tvári, no vzápätí spôsobí smútok na srdci. Veď každý z nás ju prežíva a vníma úplne inak. Láska je neobyčajná aj v tom, že hoci má rôzne podoby a prejavy, jej podstata zostáva rovnaká: láska k rodičom, k priateľom, láska k niečomu, ale najmä láska dvoch ľudí.

S láskou sa rodíme, vyvíjame a rastieme. Je to cit, ktorý máme už od narodenia. Ona nás ovplyvňuje a my ovplyvňujeme ju. Je to kolobeh. Rodičia nás s láskou vychovávajú a vštepujú nám tento vzácny cit do našich sŕdc. My sa ju učíme vnímať a pochopiť. Láska medzi rodičmi a ich deťmi je večná, pretože rodičov nám nikto nenahradí. Láska k rodičom by mala spočívať k úcte za ich starostlivosť a opateru počas nášho života.

Priateľstvo je tiež istý druh lásky. Je krásne niekoho nájsť, komu môžeme veriť, spoľahnúť sa na niekoho, dôverovať mu. Priateľom v núdzi pomáhame, prežívame spolu s nimi všetky radosti, ale aj starosti. Úprimné a pravé priateľstvo je pre človeka veľmi dôležité. Úprimný priateľ sa s vami nielen smeje, ale ak treba, aj smúti. V ťažkých chvíľach nesúdi, nepoučuje, ale chápe a je vždy ochotný pomôcť, lebo vie, že to isté by sme pre neho urobili aj my. Priateľstvo je príprava mať niekoho rád, milovať ho.

Lásku nekúpime, ani nepredáme. To sa jednoducho nedá. Nás ľudí robí, akými sme v skutočnosti. Večnými usmievavými optimistami, alebo chladnými pesimistami. Je od nepamäti večná, pretože je inšpiráciou pri skladaní mnohých piesní, básní, románov a namaľovaných obrazov, ktoré tu ostanú navždy, aj pre iné generácie.

Ako by bolo na svete krásne, keby v ňom bola len láska! Lenže skutočnosť je úplne iná. A cesta životom je kľukatá. Spolu s láskou na zemi kráčajú spoločne životom človeka aj samota, smútok a nenávisť. Ale aj to patrí k životu človeka. A hoci v živote každého z nás prejde láska rôznymi prekážkami, vytratí sa, alebo sa oslabí, nezlomí nás to, práve naopak, posilní. Pretože, keď je láska skutočná a vyviera z úprimného srdca, všetky bolesti a nástrahy prekoná. Aj nemožné sa zrazu stáva možným.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu