Najväčšia hodnota môjho života (Úvahy)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: zuzzka (17)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 07.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 579 slov
Počet zobrazení: 3 106
Tlačení: 91
Uložení: 97

Najväčšia hodnota môjho života (Úvaha) 

Každý z nás túži milovať a byť milovaný. Blízkosť drahej osoby nám dáva vnútorný pokoj a silu prekonať i tú najväčšiu prekážku. Jeden láskavý úsmev vie roztancovať srdce, stačí pár slov a máme pocit, že sme sa ocitli v tej najkrajšej časti neba. Zrazu nemožné sa stáva možným. Z ustráchaných ľudí sa stávajú hrdinovia, otvárajú sa večne uzamknuté dvere a i ten najnedosiahnuteľnejší končiar sa zdá na dosah ruky. Láska nás premieňa na nových, lepších ľudí.

No prečo potom toľko ľudí trpí? Vari sa nájde človek, ktorý by nebol hodný aspoň kúska lásky? Áno, utrpenie vie veľmi poznačiť ba zruinovať ľudský charakter, ale to by nemal byť dôvod na zavrhnutie! Napriek tomu sú deti, ktorým odopreli právo na radosť, a ani sa nedá spočítať počet prebdených uplakaných nocí odmietnutých ľudí. Tak sa mi vynára otázka, či sme schopní skutočne milovať, milovať bez pokrytectva a nároku na zisk. Ako nesmierne vidno v našej modernej spoločnosti deficit nezištnej lásky, ktorá by sa dávala, slúžila a nie zabíjala tie najkrehkejšie city!

Predsa je tu však iskierka nádeje alebo vlastne nekonečný spaľujúci oheň Božej lásky – zdroj pokoja v zmätku, sily pri vstávaní po páde. To je pravá láska. Iba v nej nájdeme dokonalé uspokojenie. Iba skrze ňu budeme aj my môcť naozaj milovať. Keď sa nás dotkne, končí sa stereotyp života a objavíme nový rozmer bytia.

Bola som dievča stratené v princípoch a prioritách tohto sveta. Naraz však teplý uzdravujúci lúč Božej milosti prežiaril hĺbku môjho srdca. Vtedy som zistila, že po celý čas som bola milovaným dieťaťom ukrytým v dlaniach svojho dobrotivého starostlivého Otca.

Toto je najvzácnejší poklad, tá najväčšia hodnota, ktorá dáva zmysel a naplnenie môjmu

životu.

Najväčšia hodnota môjho života (Úvaha) 

Azda najväčšou hodnotou súčasného človeka je jeho život. Veď, keby sme nemali život, potom by sme ani nežili, ani nejestvovali. Život je však pominuteľný, a práve z tejto jeho nevýhodnej vlastnosti, pramení moje presvedčenie, že väčšmi než o život sa mám usilovať o svoje spasenie.

Čo to však spasenie je? Je skutočne cennejšie ako sám život? Ja ako kresťan rozumiem pod spasením záchranu duše i celého svojho bytia skrze Kristovu obeť. Vďaka Kristovmu spaseniu môže byť môj život požehnaný a naplnený mnohými ďalšími vzácnymi hodnotami ako sú láska, pokoj, radosť, istota... Keď teda dosiahnem v Bohu spasenie, získam nakoniec v jednej hodnote hodnôt celú zložku.

Dnešný človek si mnohokrát ani neuvedomuje o čo prichádza, keď sa sústredí na žitie aktuálnej prítomnosti života, užívajúc si život nevhodným spôsobom, nemysliac vôbec na večnú budúcnosť, ktorá mu jeho lenivosťou a pohodlnosťou uniká. Človek akoby sa bál, že priblížením sa k Bohu si život len zbytočne skomplikuje, či sťaží. Verím však aj na základe vlastných skúseností, že opak je pravdou. Božia spása je záchranným kolesom hodeným do mora žitia. Božou spásou sa skutočný život len začína, a to život časný, ale i večný !

Spasenie môže získať každý a vyplývajú z neho mnohé výhody, preto je vhodné ho získať. Už sa oň usiluješ..?

Najväčšia hodnota môjho života (Úvaha) 

Hodnota je niečo, čo je pre každého človeka dôležité. Mladí ľudia v tomto desaťročí majú rôzne hodnoty. Niektorí majú zostavený rebríček hodnôt, ale niektorí nie. Tí, ktorí ho majú zostavený, majú veľmi často na jeho vrchole kariéru, peniaze, ale aj lásku a rodinu. Tí druhí sa chcú len zabávať, pokiaľ sa dá.

Ja mám svoj vlastný rebríček hodnôt už zostavený. V mojom veku je mojou prioritou vyštudovať. To sa mi však nemusí podariť, ale keďže je to moja priorita, tak na to vyviniem všetko úsilie. Zatiaľ sa mi to učenie darí na výbornú. Hodnotám treba napomáhať.

Niekto má na prvom mieste lásku. Láska je súčasťou života každého človeka, aj keď u každého v inej forme. U mňa patrí medzi tie najväčšie. Mladí ľudia ešte nevedia presne čo je to láska. Možno to ani ja neviem, ale neviem to posúdiť. Niektorí sú toho názoru, že láska prekáža im prednejším hodnotám, a preto sa jej vyhýbajú. Ale často si to nechcú priznať a hovoria, že ju proste nepotrebujú.

Ďalšia moja hodnota je život v rodine. Nájsť si partnera, ktorý by mi vyhovoval je len začiatok. Pokročilý vzťah, ktorý mladí nazývajú chodenie, je potrebný na spoznávanie partnerových vlastností a prehĺbenie vzťahu do skutočnej lásky. Pre spoločnú budúcnosť je, podľa mňa, veľmi dôležité poznať partnera až do krajností.

Manželstvo je pre mňa ďalšia veľmi dôležitá hodnota. Pre mňa vzťah mimo manželstva nie je to pravé. Pre veriaceho človeka ako som ja, je to nevyhnutné.

Viera je teda ďalšia hodnota, ktorá je pre môj život potrebná. Som takého názoru, že by môj život bez viery nemal žiaden zmysel. Niektorí sú zasa toho názoru, že nie je dôležitá. Ale to je každého osobná vec.

Ďalšie moje hodnoty sú zdravá a šťastná rodina, pre ktorú budem žiť, práca, ktorá uživí mňa a moju rodinu a ak sa mi podarí vyštudovať to čo chcem, tak bude prospešná aj pre mnoho ďalších ľudí a teda aj kariéra. Je pre mňa potrebná, ale nie je na najpoprednejších miestach môjho rebríčka.

Tieto všetky hodnoty sú pre mňa najväčšie. Sú to rovnocenné hodnoty, len každá z nich platí pre inú dobu môjho života. Hodnoty sú teda súčasťou života všetkých ľudí. Život bez hodnôt, podľa mňa, nemá žiadny zmysel. To znamená, že človek nemá za čím ísť, teda nemá žiaden cieľ.

Najväčšia hodnota môjho života (Úvaha) 

Raz v jeden slnečný deň prišlo malé dievčatko za svojou mamkou. Malo barbie a hralo sa s ňou.

„Obliekla som jej nové šaty, ktoré dostala pod stromček,“ usmiala sa bez predných zubov a s dvoma vrkôčikmi,“ ale Katka má tú barbie čo sa vie korčuľovať. Aj ja ju chcem,“ zosmutnela.

V dnešnej dobe je to každodennou realitou. Pri deťoch čo sa v obchodoch hádžu o zem ale aj pri dospelých. Doprajú si také auto, také, tretie... Čím viac ľudstvo napreduje, tým viac prestáva chápať čo je pravou hodnotou, zmyslom života. Priznávam. Aj ja niekedy zbytočne pokladám za prvoradé banálne veci, či mám ceruzku na oči, či mám mp3ku, či dostanem na Vianoce čo chcem, či pôjdem do kina na nejaký úžasný film. Keď mám písať čo je vlastne zmyslom môjho života, je to akoby mi niekto hodil tehlu do hlavy a zaplakal nado mnou. Až v takýchto chvíľach pochopíme, že ľudstvo je síce geniálne no zároveň upadáva. Keď počúvate starých ľudí, my mladí sa len pousmejeme.

„Jasné. Zastarané zmýšľanie, nekonečná minulosť.“

No v niektorých veciach majú úplnú pravdu. Nie v tom, že všetci mladí nič nerobia, sedia doma za počítačom, flákajú sa. Ale v tom, ako je rodina málo spolu, ako je viac nezhôd, viac rozvodov, mladí sa uchyľujú k pití, drogám, fajčia. A podobne. Čo je zmyslom môjho života? Byť ako doteraz. Rodinu milujem. Mamku by som nevymenila za nič. Lepšie kamošky už od základnej školy som si ani nemohla nájsť. Nefajčím, nedrogujem, nepijem, nehreším. Moja temná stránka? Niekedy zabúdam, že čo je prioritou pre mňa, nemusí byť aj pre druhých. To mi povedalo viac ľudí. Som zasnená, píšem knihy, čítam, rodinu ľúbim ako aj kamarátov no ostatné akoby bolo odo mňa. Čiže doplním, že chcem byť ako doteraz, no pridať pár vecí. Prvou je myslieť na ľudí okolo mňa. Lebo si to zaslúžia. Druhou, viac si vážiť prírodu, keďže ako mestský človek ju mám najradšej za oknom. Tretie, vážiť si života. A nie len pri tejto téme AIDS. Je toho strašne veľa čo stojí za zamyslenie a povedanie si:

„Prečo je tento svet taký hrozný? Prečo je vojna? A najdôležitejšie, prečo ja s tým nič nerobím?“ Najhoršie je, keď si pomyslíte, že je to ľudské a idete ďalej. Ľudia, ktorých sa to týka sa takto zachovať nemôžu. Tak by sme sa im nemali obracať chrbtom. Už to robí osud a utrpenie. Je to ako tá barbie. Usmieva sa a o rok skončí na smetisku. Nič to nedá, len pocit krátkodobého naplnenia, že mám čo chcem. Bohužiaľ na úkor najdôležitejších vecí, ktoré nechávame za svojím chrbtom.

Najväčšia hodnota môjho života (Úvaha) 

Je mnoho hodnôt ktoré nadobúdame a strácame počas života. Každá z týchto hodnôt ma svoju cenu svoju tajomnu stránku ktorú objavujem a znovu strácame. Je mnoho ľudí ktorý sa často stratia vo svojom vlastnom sne vo svojom vlastnom živote. Keď som bola ešte maličká túžila som po veciach ktoré v mojom útlom veku znamenali strašné veľa boli to hračky, rôzne babky a všetko čo sa aspoň trosku podobalo na niektorý z výplodov mojej fantázie. Teraz keď už dospievam prichádzam na veci ktoré boli premena v minulosti nepodstatne a nepochopiteľné. Často krát si kladiem otázku: „čo je najväčšia hodnota môjho života?“A čoraz častejšie a častejšie prichádzam na odpoveď že už len to, že žijem, je a má byť pre mňa veľká hodnota. Život sám o sebe je pre mňa hodnotou so všetkým čo mám a čím som.

BABY MONOLOG: Každý ma svoje túžby, priania a žiadosti. A mojim najväčším prianím je: Vyrastať s mamičkou a oteckom ktorí mi dajú život, dajú mi lásku a vedia rozpoznať to čo je pre mňa najväčšia hodnota. Je to môj život a nechcem prísť o možnosť dať doňho to najviac. Chcem byť zdravé a nechcem trpieť za chyby ostatných. Chcem okúsiť to, čo okúsili ostatní. Žiť a radovať sa aj z maličkosti.

„Nedovoľme aby niekto pykal za naše chyby a za našu nerozvážnosť. Nedovoľme, aby mu bola vzatá možnosť žiť zdravý a krásny život. Bojujme proti tomu a s tým. Je to krok dopredu ruka v ruke v riešení problému tykajúceho sa aj nás. Tak si uvedomme nebezpečenstvo našej hry a dajme STOP AIDS.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu