Hodnota života (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: zuzzka (17)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 08.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 444 slov
Počet zobrazení: 3 265
Tlačení: 179
Uložení: 101

Hodnota života (Úvaha)

Pod pojmom ,,hodnota“ si mnohí z nás predstavia cenu niečoho alebo majetok.

,,Hodnota života“ však spočíva v niečom úplne inom, v niečom, čo sa z každým jedným človekom mení. Každý z nás má vlastnú ,,hodnotu“ či už svojho života, alebo života niekoho iného. Pre niekoho je hlavnou hodnotou a podstatou života práca, pre niekoho sú to samotné peniaze, majetky, moc... Sú aj ľudia, pre ktorých je skutočnou hodnotou života ich rodina a domov, čiže zázemie, v ktorom majú svoje útočisko a v ktorom sa cítia bezpečne. No, existujú aj takí, pre ktorých má najväčšiu hodnotu ich samotný život.

Takíto ľudia podľa mňa majú skutočne správny a najlepší názor. Život, ale hlavne jeho hodnota sa nedá kúpiť ani predať, nedá sa povedať, že život jedného človeka je cennejší ako život iného človeka. Každý život, či už je to život chudobného, či bohatého má vždy rovnakú hodnotu. Každý môže svoj život prežiť ,,po svojom“ a v tom mnohí vidia tú pravú ,,hodnotu“ života.

A preto nepochopím ľudí, ktorí sa neustále sťažujú, že ich život nemá cenu, pretože nemajú všetko čo chcú a nemôžu si kúpiť všetko, čo sa im páči. Kvôli týmto ,,maličkostiam“, si veľmi často niektorí ľudia siahnu na život. Pre tieto, v podstate, malichernosti, si vezmú to najcennejšie čo majú. A pritom stačí tak málo na to, aby bol život šťastnejší. Treba si však uvedomiť tú skutočnú hodnotu! Prečo niekomu stačí málo na plnohodnotný a šťastný život, a niekto potrebuje hŕbu?

- Pretože si neuvedomuje v čom je život naozaj cenný. A to v tom , že môže žiť! Mnoho ľudí, ktorí si to uvedomujú, túto možnosť už nemá, alebo ju pomaly, ale iste stráca. Napríklad ľudia postihnutí chorobou AIDS. Mnohí povedia ,,môže za to sám“, áno, mnoho nakazených si za túto chorobu, ale hlavne za nakazenie môže samo, napríklad narkomani, prostitútky a mnoho ďalších. Ale sú aj mnohí nakazení ľudia, ktorí si za nákazu, a za to, že

trpia, nemôžu. Sú to najmä deti a znásilnené ženy, ale mnoho ďalších podobných ľudí.

Títo ľudia a kopa ďalších ľudí trpiacich nevyliečiteľnou chorobou, si ,,hodnotu života“ mnohokrát tú

,,skutočnú hodnotu života“ uvedomí až vtedy, keď sa začne pomaly strácať, čiže keď zistí, že zomiera. Vtedy si mnohí uvedomia, že to najcennejšie mali po celý čas, čo možno priahli po bohatstve a moci. Mohli žiť a už len tým že žili, mali to najcennejšie. Nie len pre seba, ale aj pre ľudí okolo. Ľudí, pre ktorých môže byť ich život veľmi dôležitý. A preto, zamyslime sa nad tým, čo je naozaj cenné a nad tým, čo má pre nás najväčšiu hodnotu. Pretože sa môže komukoľvek z nás stať, že keď to konečne zistíme, bude neskoro AJ PRE NÁS!!!!!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.033 s.
Zavrieť reklamu