Váhy

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: zuzzka (17)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 451 slov
Počet zobrazení: 668
Tlačení: 67
Uložení: 72

Váhy

„ Päť rožtekov po šesť centov. To je tridsať centov, “ povedala veľká predavačka spoza kasy. Rýchlo otváram v peňaženke priehradku s mincami a hľadám päťdesiatcentovú mincu. Položím ju na plastovú vyvýšeninu a čakám. Predavačka k nej natiahne tučnú ruku s výraznými červenými nechtami, otvorí kasu a hodí mi výdavok. Samozrejme, že som od nej toľkú akciu nečakala a minca ma trafila rovno do nosa. „ Prepáč srdiečko, nič sa ti nestalo,“ opýtala sa, keď zistila, čo sa mi stalo? „ Nie, nič,“ odpovedala som jej. Vycerila na mňa veveričie zuby a našťastie začala blokovať ďalšieho zákazníka. Rýchlo som zbalila pečivo do tašky a ponáhľala sa von z obchodu. Na čerstvom vzduchu som tašku s pečivom napchala do môjho ruksaku a šla som domov.

Zrazu mi napadlo, či je ten rožok vôbec hodný šiestich centov. V hlave sa mi však vyrojili obrazy pekárov, mlynárov, šoférov. Tí všetci majú podiel na tom, že ho kúpim v každom obchode s potravinami. V jednom rožku sa skrýva múka, ktorú musí namlieť mlyn. Namelie ju zo pšenice, ktorú dopestovali poľnohospodári. Pestujú aj cukrovú repu, z ktorej sa v cukrovaroch vyrába cukor. Aj ten sa skrýva v jednom rožku spolu s ďalšími ingredienciami, o ktorých ani nevieme. Za šiestimi centami ja práca toľkých ľudí! Šesť centov je hodnota ich práce, ich produktu.

A keď má jeden obyčajný rožok toľko hodnôt, koľko ich má život? Zdravie, šťastie, spokojnosť, lásku, život sám a tisíc ďalších. Tak ako sa dá vybrať najdôležitejšia? Pre žitie je predsa potrebné zdravie, ale načo nám je zdravie, ak zahynieme pri autonehode? Načo nám je šťastie ak nie sme spokojní? Na všetky takéto otázky pozná odpoveď jedine múdrosť. Nie je ale múdrosťou vedieť vzorce z fyziky, nie je múdrosťou vedieť hlavné mestá všetkých štátov sveta. Múdrosť je duševná vyspelosť, je to schopnosť s tým čo máme, ak nemôžeme mať viac. Je to jeden z najzriedkavejších javov na celej planéte a možno preto, je pre mňa najdôležitejšia práve ona. Dostaví sa časom a netrvá naveky. Podeje sa so životom.

Život. Čo je to život? Dočasný dar, ktorý dostane dieťa od rodičov. Dar na niekoľko desiatok rokov, o ktorom často ani nevieme. Neuvedomujeme si, že každá sekunda sa odčítava a už nikdy nepríde. Každý deň, minútu, či týždeň prežijeme len raz. A keď dopadne posledné zrniečko piesku do dolnej polovice hodín, všetko sa skonči. Už sa čas nedá vrátiť späť, hodiny sa druhýkrát neotočia. Chceli by sme zmeniť toľko vecí. Ospravedlniť sa, posledný raz vyznať lásku, povedať všetko, čo bolo zamlčané. Nedá sa. Odchádza duša v bielom rúchu, kýva svojmu domčeku. Zostalo po nej iba telo. Hmota bez života. Múdrosť teda aj preto, aby sme ľutovali na konci našej cesty čo najmenej vecí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu