Srdce (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 326 slov
Počet zobrazení: 799
Tlačení: 61
Uložení: 61

Srdce (Rozprávanie)

Slovensko. Kremnické hory. Tam kdesi je teda stred Európy. Slovensko je teda obrovským srdcom, ktoré vo svojich komorách skrýva rôzne poklady. Poklady v podobe krásnych prírodných zákutí, v podobe pracovitých ľudí. Kysucká vrchovina a moja rodná dedinka sú takými pokladmi.

Snežnica – dedina, ktorá sa rozprestiera v úzkej doline, v očarujúcom obklopení vrchov ako sú Vreteň, Brodňanka, Stránik a Háj.

Dolina – do ktorej sa ako ryhy na mozoľnatej dlani zo všetkých smerov zbiehajú prudké potôčiky, aby sa spoločne vydali na cestu do rieky Kysuce a ďalej do Váhu. A práve na miestach ich stretnutia stojí najstarší objekt – klenot Snežnice. Kamenná murovaná zvonica. Dnes sa podobá tej, ktorú v ďalekej minulosti postavili naši predkovia.

Šikovné ruky našich súčasníkov jej dali prvotnú podobu. Jej kamenné múry z výšky pozerajú na ľudí sediacich v neďalekom kvetinovom parčíku. Dominantou našej obce je však nový kostol, ktorý má jedenásť rokov. Stavaný bol s rozumom i citom a bol postavený za trinásť mesiacov. Pri výstavbe kostola preukázali „snaženie“, zručnosť i um mnohí občania Snežnice. Interiér kostola zdobí rezbárske dielo Martina Banáša z Kežmarku. Unikátnu, originálnu Krížovú cestu s vysokým fortieľom vyrezal majster Štefan Praško.

Svoju chuť pracovať, dávať veciam novú tvár ukázali i v lete minulého roku. Svojim pričinením zrealizovali skryté plány mnohých ľudí obce. Dať škole novú podobu. Podarilo sa im to. Školu, ktorá bola postavená v šesťdesiatych rokoch, ja ťažko spoznať. Stojí na pôvodnom pozemku, obklopená mohutnými stromami, rozkošatenými kríkmi, v záplave kvetov. Dennodenne počúva zurčanie potoka, ktorý tečie pod jej oknami. Škola dostala však novú tvár. Nové obloky, zateplenie i zmenu interiéru urobili vďaka projektu EURÓPSKY FOND REGIONÁLNEHO ROZVOJA.

Cestou tohto fondu mnohé dediny i mestá v srdci Európy menia svoju tvár. Realizujú svoje plány. Chránia svoje životné prostredie, pomáhajú Európe kvitnúť a prosperovať. Srdce žije iba vtedy, ak má stály dobrý prísun novej krvi. Verím, že aj naša obec, jej svedomití ľudia, ich myseľ a práca sú jednou veľkou kvapkou, ktorá pomáha srdcu žiť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu