Úvahy: Akú cenu má mier?

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: petka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 22.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 909 slov
Počet zobrazení: 792
Tlačení: 95
Uložení: 94

Úvahy: Akú cenu má mier? 

Akú cenu má mier? (Úvaha) č. 1

Akú cenu má mier? Aké by to bolo žiť v mieri? Tieto otázky si kladie veľaz nás.

Svet plný mieru by bol určite pekný, ale pokiaľ ľudia nebudú samy chcieť, tak taký svet nebude. Stačí, že si dvaja susedia robia navzájom zle a už je problém na svete. Alebo keď ľudia nerešpektujú názory iných, lebo ten ich je najlepší a určite pravdivý. Biely, žltý, čierny-to všetko sú bežní ľudia, prečo sú stále nepokoje len preto, lebo niekto ma inú farbu pleti? Možno sa ľudia boja kvôli predsudkom, alebo je to len ľudská hlúposť.

Keby sme viac uvažovali a správne mysleli, dalo by sa zabrániť vojnám, protestom alebo ďalším nepokojom. Stojí nám tisíce ľudských životov za to, že niekto musí mať stále pravdu a chce vyhrať za každú cenu? Každý chápe mier trochu inak. Pre niekoho je mier len to, keď sa súrodenci prestanú hádať. Pre iného možno to, že sused konečne "zahodí vojnovú sekeru". Sú aj takí ľudia, ktorí stále nemôžu pochopiť to, že mier je dôležitý a cenný. Prišli sme na tento svet hlavne pre lásku a nie pre nepokoje, vojny, zlo. Svet plný mieru by bol istotne dokonalý, ale je na nás, či chceme a prijmeme svet mieru.

Akú cenu má mier? (Úvaha) č. 2

Akú cenu má mier? Cenu? Má vlastne mier stanovenú cenu? Vieme vôbec určiť cenu niečoho, čo mnohí pokladáme za samozrejmosť?

Cena-hodnota peňazí, ktoré sme ochotní zaplatiť za niečo, po čom túžime. Ale cena za mier ? To nie sú vysnívané topánky, šaty, kabelky, To je mier, mier na celom svete. Pre nás na Slovensku možno samozrejmosť, veď podľa určitých štúdií Slovensko patrí medzi 20 najmierumilovnejších krajín sveta, no inde túžba, túžba po mieri.

Túžba, každého človeka, ktorý žije v krajine nepokojov, strachu, konfliktov. Koľko je ten človek, asi ochotný zaplatiť za mier ? Akú cenu má pre neho žiť v mieri? Cenu privysokú a nevyčísliteľnú. Často počúvame vety: Svetový mier! Mier celému svetu! Tieto vety sa nám zdajú ako frázy, no ak sa nad nimi zamyslíme a vyslovíme ich, tak každému človeku na svete vlastne prajeme šťastie, radosť žiť, to, že si môže splniť všetky svoje sny.

Tak, aká je cena za mier? Nie na všetky otázky poznáme odpovede. Myslím si, že každý človek by mal pochopiť že medziľudské vzťahy a blaho medzi ľuďmi je krásny a vzácny dar a mier s týmito ,,darmi" súvisí.

Akú cenu má mier? (Úvaha) č. 3

Slovo mier poníma každý človek inak. Niekto v dobrom slova zmysle, no niekto naopak ako niečo negatívne. Tak isto ho každý poníma v inom smere. Niekoho napadne ako prvé mier vo svete, niekoho vnútorný mier ako pokoj. Obe veci sú v živote veľmi dôležité. Páči sa mi myšlienka, ktorú povedal fyzik Albert Einstein: „Mier nemôže byť udržovaný násilím, môže byť dosiahnutý len porozumením.“

Žijeme v dobe plnej nenávisti, výčitiek, odsudzovania a negatívnych vplyvov z vonkajšieho prostredia. Je tam nejaké percento aj niečoho dobrého, no nepresahuje to očakávanú hranicu. Ako prvé by som chcela spomenúť vnútorný mier. Keď u človeka neprevládne ten, nemôže sa budovať svetový mier, ktorý je od neho odvodený, pretože každý jeden človek má určité miesto a poslanie, a to spolu tvorí jeden celok.

Ľudia sa všade ponáhľajú, mnoho ľudí je veľmi ľahko ovplyvniteľných, ľudia veria hocijakým informáciám aj keď sú neoverené, málo ľudí je zo sebou vyrovnaných. Žijeme v dobe, kedy si nedáme poradiť od starších či skúsenejších, ale strmhlav si ideme za svojim názorom, aj keď mnohokrát nie je na správnom mieste. Mladá generácia má tendenciu doslova žiť z masmédií. Vidí niekoho, kto má vyššie postavenie a nedbá na to, či je to dobré alebo zlé, skrátka chce byť ako ten dotyčný. Myslím si, že toto nie je správne. Prečo sa riadime druhými a necháme sa ovplyvňovať? Uvedomujeme si, že to brzdí náš vnútorný mier a pokoj? Keď budeme žiť podľa seba, budeme rozmýšľať čo povieme a budeme so sebou vyrovnaní, vybudujeme to, čo je pre nás potrebné.

Vnútorný mier. Aby sme sa dostali do tejto fázy, nemôžeme to dosiahnuť nútene, či násilím, ale porozumením so sebou a s okolím. Táto prvá fáza mieru, má neskutočnú hodnotu. Ten pocit slobody a uspokojenia je na nezaplatenie. Od tejto fázy sa odvíja druhá, najhlavnejšia. Veľa rokov, už od nepamäti sa vo svete preberá téma ako svetový mier, mier vo svete. Ľudia sa nad tým veľmi nezamýšľajú a väčšina len kritizuje. No zamyslel sa niekto už nad tým, prečo ten mier nemožno dosiahnuť? Čo je jeho príčinou?

Prečo to nie je také jednoduché? Pre mňa je to vysvetlenie jasné. Keď je človek nespokojný so sebou, nevie prijímať názory druhých, povyšuje sa, mier nikdy nedosiahne. Ak sa človek cíti zle, dobre vieme, že sme na tom mnohokrát tak, že to na druhého človeka doslova prenesieme. Je to správne? Prečo to robíme? Prečo tým druhým ubližujeme? Vojny, ktoré svet zažil, boli priam tragické. Zomreli milióny nevinných ľudí. Mnoho konfliktov vo svete boli kvôli maličkostiam. Ten povedal to, ten to a konflikt je na svete. Prečo? Bolo to vôbec potrebné? Prosím zamyslime sa naozaj nad tým, že v prvom rade treba začať od seba. Mier má nevyčísliteľnú hodnotu. Viete si predstaviť aké by to bolo? Bezstarostný, voľný život.

Preto ako povedal Einstein, mier nemôže byť udržovaný násilím, teda nemôžeme ho vynútiť ale dosiahneme ho porozumením. A preto spojme sa, začnime počúvať pozorne a snažiť sa o to ukázať, akú má mier pre nás a celý svet nevyčísliteľnú hodnotu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu